Citeşte cu poftă! – Ciorbă ardelenească de varză

ciorba varza cu afumatura

Ciorba de varză ca-n Ardeal este foarte gustoasă şi uşor e preparat.

Ingrediente:

1,2 – 1,5 kg. varza

3 morcovi

1 radacina de telina

2 cepe

250 de grame de rosii in bulion

2 linguri de faina

1 lingura rasa de paprika dulce

1 buchetel de cimbru proaspat

1/2 de legatura de patrunjel

1-2 foi de dafin

200 de grame de smantana

2 linguri de ulei

optional: ceva afumatura (200 de grame de jambon afumat)

optional: ardei gras, marar, tarhon, otet

sare si piper

Preparare:

  1. Varza se curata de frunzele de la exterior si de cotor, apoi se taie fideluta, ca pentru salata. Morcovii si telina se taie cubulete, una dintre cepe se toaca marunt.
  2. Daca folositi afumatura, aceasta se pune la fiert in 3 litri de apa. Se fierbe aproximativ 20 de minute, sa inceapa carnea sa se inmoaie, timp in care se indeparteaza cu grija spuma si grasimea care se aduna la suprafata. Daca folositi afumatura cu os, s-ar putea sa dureze mai mult.
  3. In zeama se adauga varza, telina si morcovii si o ceapa intreaga, curatata doar de coaja. Daca folositi ardei gras, acuma este momentul sa-l adaugati, taiat cubulete. Se adauga si dafinul si cimbrul.
  4. Separat, se incinge uleiul intr-o si se caleste la foc mediu – mic ceapa tocata, adaugand de la inceput si un praf de sare. Cand se inmoaie ceapa, se adauga faina si paprika si se trage tigaia de pe foc, amestecand rapid pentru ca faina sa se impregneze bine cu uleiul din tigaie.
  5. Se pune inapoi tigaia cu rantasul pe foc si se adauga rosiile in bulion, bine maruntite, si se amesteca viguros. Se adauga cate un polonic de zeama fierbinte din oala cu ciorba, pana cand se obtine un sos rosu, consistent. Se indeparteaza din oala cu ciorba ceapa intreaga si se adauga treptat rantasul, amestecand cu grija cu o lingura cu coada lunga.

Se fierbe ciorba inca 10 minute, apoi se trage de pe foc si se adauga smantana, in prealabil batuta cu furculita cu 2-3 linguri de apa rece si diluata cu 1 polonic de zeama fierbinte. Se potriveste gustul de sarat si piperat si se adauga verdeata tocata, eu prefer sa simt intens gustul de cimbru asa ca am suplimentat acest ingredient la final, adaugand in plus doar putin patrunjel tocat, dar sunt multi care prefera mararul sau chiar tarhonul la aceasta ciorba.

Dupa gust, ciorba se poate acri cu putin otet.



Lasă un comentariu

Adresa de mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

error: Conţinut protejat !!