Dâmboviţa: Turişti israelieni rătăciţi în Masivul Bucegi, ajutaţi de jandarmi

Dâmboviţa: Turişti israelieni rătăciţi în Masivul Bucegi, ajutaţi de jandarmi

Doi turişti israelieni care au plecat pe traseul Vârfu Omu-Peştera, din cauza ceţii dense şi întunericului s-au rătăcit, au dormit noaptea de vineri spre sâmbătă sub nişte jnepeni, iar dimineaţa au sunat la 112 să ceară ajutor.

În ajutorul lor au plecat jandarmi montani de la Postul Montan Ordine Publică Peştera împreună cu un salvamontist.

”Turiştii, doi tineri în vârstă de 18 ani au plecat ieri, 16 octombrie a.c., în jurul orei 17.00, într-o drumeţie pe traseul montan Vârfu Omu-Peştera, iar în zona Colţii Ţapului, din cauza ceţii dense şi întunericului aceştia s-au rătăcit fiind nevoiţi să se adăpostească în cursul nopţii sub nişte jnepeni până dimineaţa, când au cerut sprijinul jandarmilor montani”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Dâmboviţa.

În urma solicitării, salvatorii montani ajunşi la faţa locului i-au găsit pe cei doi turişti israelieni înfriguraţi, epuizaţi fizic şi neechipaţi corespunzător pentru zona alpină. Tinerii au fost transportaţi la postul de jandarmi Peştera unde le-a fost acordat primul-ajutor, haine uscate şi ceaiuri calde, ulterior fiind conduşi în siguranţă până în municipiul Sinaia.

Turiştii aflaţi în dificultate în zona Masivului Montan Bucegi pot apela cu încredere numărul unic de urgenţă 112 sau numerele de telefon 0749.034639/ 0749.058037 pentru a solicita sprijinul imediat al jandarmilor montani.

[sursa foto: Jandarmeria Dâmbovița]

1 Comentariu

 1. Avatar
  Posta Nicolae octombrie 18, 2015

  Buna dimineata,

  1.Varianta spre Coltii Tapului este pe traseul „Drumul Granicerilor”, adica legatura dintr varful Omu si Saua Strunga, putin mai departe de Pestera.
  2.Pe acel traseu se afla refugiul Batrana, chiar pe langa Coltii Tapului. Daca acei turisti ar fi anuntat la varful Omu ca vor sa mearga pe acel traseu, poate erau indrumati/informati despre refugiu. Ar trebui ca formatiile Salvamont si Jandarmeria montana sa instituie registre in care turistii sa se inregistreze si sa precizeze de unde vin/unde se duc. E o practica curenta prin Europa civilizata.
  3.Daca dimineata au sunat la 112, nu ar fi putut suna si de seara ?

  Adica, revenim, cred ca „e mai usor sa previi, decat sa vindeci”.

  Nicolae Posta
  Chindia Jurasic Park

Lasă un comentariu

Adresa de mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

error: Conţinut protejat !!