Lipsă de transparenţă în Consiliul Local Târgovişte

consiliul-local

UPDATE 20.00 Consilierul local Lucian Enache a ridicat, la finalul şedinţei de consiliu de joi, problema transparenţei deciziilor luate. Acesta a recomandat executivului Primăriei Târgovişte să găsească o soluţie pentru rezolvarea problemei.

Consilierii locali din Târgovişte dau dovadă de lipsă de transparenţă şi poate chiar încălcarea legii, aspect ce trebuie constatat de Prefectura Dâmboviţa dacă este cazul, la momentul votului.

Consilierii votează, de câteva şedinţe, folosind procedura ”vot electronic”, dar fără a anunţa în timp real cum votează fiecare consilier, ci doar numărul de voturi pentru, împotrivă şi abţineri.

vot-cl

Nici pe site-ul Primăriei Târgovişte nu se regăseşte cum a votat fiecare consilier, la secţiunea consiliul local. De exemplu, pe 26 noiembrie 2015 cea mai recentă postare de pe site-ul primăriei este a şedinţei din septembrie, unde nu sunt prezentate clar, la proiectele aprobate, voturile date nominal de consilieri.

Dacă un cetăţean vrea să afle cum a votat un consilier sau un grup politic de consilieri o anume hotărâre nu poate afla de pe site-ul primăriei sau dacă participă la şedinţa de consiliu local, ci doar dacă face o cerere şi o depune la registratură, cerere la care termenul legal de răspuns este de 30 de zile. Asta, deşi în cazul votului deschis, în modalitatea clasică, prin ridicare de mână, se află de către cei prezenţi în sală, iar în modalitatea de vot electronic ar trebui reglementat în aşa fel încât să se ştie în timp real.

La una dintre şedinţa, reprezentantul stiriDB l-a întrebat pe preşedintele de şedinţă, Lucian Enache (PNL) dacă s-a votat pe parcursul şedinţei cu vot secret sau deschis. Nici el nu a putut spune cum au votat colegii săi, deşi votul era deschis.

”Voturile secrete privesc numai persoane, deci votul a fost deschis”, a spus Lucian Enache.

L-am întrebat dacă votul a fost deschis, cum de nimeni nu poate spune cum s-a votat la acea şedinţă.

”Se poate vedea, dacă cereţi informaţii”, a replicat consilierul local Lucian Enache.

”Dumneavoastră ştiţi, de exemplu la planul de mobilitate al Târgoviştei, cine a votat pentru, împotrivă?”, a întrebat reporterul stiriDB.

”Nu. Nu ştiu. Şi nici nu mă interesează subiectul. Pe cine intereseză solicită de la secretariat ce s-a votat. Eu am nemulţumiri faţă de presă”, a fost replica lui Enache.

Alt consilier a intervenit ”dar la Parlament cum se votează? Ce, acolo ştiţi pe loc votul?”.

Răspunsul este: da! La Parlament, la votul deschis, se postează în timp real pe pagina de internet a Camerei Deputaţilor, respectiv Senatului, la secţiunea ”vot electronic” lista cu numele parlamentarilor prezenţi, formaţiunea politică din care fac parte şi cum a votat fiecare (pentru, împotrivă sau abţinere).

Una dintre explicaţiile posibile ale acestei situaţii este că sunt consilieri care votează altfel decât le cere partidul sau dau un vot nepopular şi nu vor ca alegătorii să afle. O altă posibilitate este că sunt cointeresaţi de un anume proiect pe care îl votează şi nu vor ca acest lucru să se afle.2 Comentarii

 1. Avatar
  Enache Lucian noiembrie 26, 2015

  Comunicarea in timp real al modului cum au votat consilierii este treaba executivului. in consecinta am propus, dupa interpelarea dumneavoastra, ca la sfarsitul sedintelor secretarul sa furnizeze lista consilierilor care au votat si cum atunci cand votul nu este unanim sau domnul Ionescu sa citeasca dupa fiecare vot , modul cum au votat consilierii. Scoaterea din context a unor declaratii m-a deranjat la articolele din presa si nu presa cum afirmati in postarea dumneavoastra. Ceea ce era de demonstrat!
  Ce este grav ca pe aceste „jocuri nevinovate ” unii incearca sa acrediteze ideea ca mai bine era cu „ridicarea de maini ” va mai amintiti cum se relua votul cand nu iesa numaratoarea „cum trebuie” , sau cum lasau unii mainile vazand cum voteaza „seful”. Votul electronic este o proba indubitabila a modului cum a votat fiecare consilier. Presa are dreptul sa stie in timp real cum a votat fiecare consilier. Sunt convins ca daca executivul ” vrea” poate rezolva aceasta problema tehnica. Doresc sa stiu daca dupa discutia cu mine ati solicitat in scris domnului primar Stan sa puna pe pagina primariei, in aceeasi zi sau in ziua urmatoare modul cum au votat consilierii. De fapt transparenta decizionala ar trebui sa fie fata de toti cetatenii Targovistei si nu numai fata de presa chiar daca sunteti a IV putere in stat dar nu uitati sunteti si „cainele de paza al democratiei” Sanatate!

  • Avatar
   stiridb.ro noiembrie 26, 2015

   va multumesc si va felicit pentru promptitudine

Lasă un comentariu

Adresa de mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conţinut protejat !!