NASA a trimis 800 de furnici în spaţiu, pentru a le studia comportamentul

NASA a trimis 800 de furnici în spaţiu, pentru a le studia comportamentul

Agenţia spaţială americană (NASA) a trimis opt colonii de furnici pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), pentru a observa modul în care acestea se comportă în condiţii de imponderabilitate.

Fiecare colonie, de dimensiunea unei tablete, este formată din aproximativ o sută de furnici, iar oamenii de ştiinţă şi-au propus să le studieze comportamentul în vederea construirii unor roboţi capabili să interacţioneze între ei, conform dailymail.co.uk.

Ideea proiectului a pornit de la faptul că furnicile din colonii se deplasează potrivit unor reguli stricte. Acestea îşi folosesc antenele şi simţul olfactiv pentru a vedea câte furnici se află în vecinătate.

Lucrând în „echipe” bine organizate, furnicile cercetează temeinic o anumită suprafaţă, în căutarea hranei, precum şi a proviziilor pe care le aduc în colonie. Când cercetează suprafeţe mai mari, furnicile nu se mai deplasează în cercuri restrânse, ci se aliniază în şiruri, pentru a putea acoperi distanţe mai mari.

Dar în condiţii de gravitaţie minimă, sistemul de comunicare al furnicilor este dereglat, astfel încât acestea trebuie să dezvolte un nou set de principii înnăscute pe care să le utilizeze pentru orientare.

Aceste principii flexibile ar putea fi ulterior adaptate pentru instruirea unei noi generaţii de roboţi, care să funcţioneze într-un mod similar, pentru îndeplinirea unor sarcini, de exemplu identificarea unei clădiri în flăcări.

Experimentul va fi urmărit de camere video, iar imaginile vor fi trimise pe Pământ, pentru a fi studiate.

Coloniile de furnici au fost transportate pe ISS în cursul acestei săptămâni, cu o rachetă fără echipaj uman, care a adus pe Staţia Spaţială şi 28 de minisateliţi, denumiţi „Doves” (porumbei), dotaţi cu microcamere video, pentru detectarea schimbărilor climatice şi a dezastrelor naturale.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

 

error: Conţinut protejat !!