Obiceiuri de Florii

Obiceiuri de Florii

– În Duminica Floriilor oamenii merg la biserică având ramuri de salcie. Ele sunt sfinţite şi apoi puse la icoane. Se zice că nu e bine să arunci ramurile vechi, dacă nu ai adus altele noi. Ramurile de salcie se pun la pomii fructiferi să rodească, la stupi, să fie binecuvântate albinele, la şale pentru a scăpa de durerile de spate. În unele locuri există obiceiul ca părinţii să-şi atingă copiii cu ramurile de salcie aduse de la biserică pentru a creşte sănătoşi şi înţelepţi. Alţii dau de mâncare salcia animalelor, pentru a le feri de boli tot anul. Când cade grindină se aruncă mâţişorii de la salcia adusă de la biserică pentru a o alunga.

– În Duminica Floriilor fetele şi femeile dau jos de la mână Mărţişorul şi îl leagă între crengile unui copac înflorit, pentru a primi ocrotire divină, sănătate şi spor în casă.

– În Duminica Floriilor, fetele care vor să se mărite scot la soare zestrea pentru a chema ursitul.

– Se spune că cine mănâncă peşte în Duminica Floriilor se va lecui de orice boală. Tot ce se găteşte din peşte în această zi are puteri tămăduitoare.

– Cine se va spăla pe cap în Duminica Floriilor va albi peste noapte.

– De asemenea, în multe zone este împământenită credinţa că aşa cum va fi vremea în Dumica Floriilor, aşa va fi şi în ziua de Paşti.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.