Paştele Cailor, obicei în comunitatea bulgară din Târgovişte, va avea loc sâmbătă

Reprezentanţii comunităţii bulgare din Târgovişte au declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că aşteaptă cât mai mulţi participanţi la manifestările de sâmbătă când sărbătoresc Paştele Cailor (Tudoriţa), un obicei care, pe lângă elementul religios, simbolizează începutul muncilor agricole de primăvară.

Konski Veligden sau Paştele Cailor are loc în fiecare an în prima sâmbătă din Postul Paştelui, de Sfântul Toader.

”Străbunii noştri, în fiecare an agricol, au considerat un nou început şi pentru asta şi-au sfinţit seminţele pe care le sădeau, la fel au făcut şi cu uneltele. Iar cea mai importantă unealtă de care se foloseau era calul şi atunci îl duceau de Ziua lui Toader la biserică să-l sfinţească pentru prosperitate şi să fie sănătos tot anul. În acea zi gospodina pregătea o mică figurină, numită koncetă, căluţ, pe care o sfinţeau şi gospodarul o împărţea cu calul său, jumătate o mânca el, jumătate calul, ca semn de preţuire pentru animal, social îl aducea la acelaşi nivel cu el. Tradiţia s-a perpetuat, mai puţin am putut-o păstra în perioada comunismului, ea se făcea la nivel de familie, iar acum noi, Asociaţia Zaedno, o facem la nivel de comunitate”, a declarat vicepreşedintele Asociaţiei Zaedno, Vasile Ghergu.

Sărbătoarea se ţine, în Târgovişte, în cartierul Matei Voievod, unde este comunitatea bulgară din municipiu. Omenii vin sâmbătă dimineaţa la biserică, iar la finalul slujbei sunt sfinţiţi caii. Apoi au loc parada cailor şi întreceri cu cai, spectacole folclorice, spectacol de teatru pentru copii.

”Eu consider că nu există comunitate în municipiul Târgovişte care să îşi fi păstrat atât de bine şi de nealterat tradiţiile ca cea a bulgarilor din Cartierul Matei Voievod şi asta este un lucru extraordinar. Mă bucur că şi administraţia publică locală poate să fie alături de această comunitate de oameni harnici, comunitate care face cinste municipiului Târgovişte”, a declarat, la conferinţa de presă de joi, primarul Târgoviştei, Cristian Stan.

Membrii comunităţii bulgare din Târgovişte se ocupă în mod tradiţional cu legumicultura şi îşi vând produsele în pieţele din municipiu, dar şi în Bucureşti.

error: Conţinut protejat !!