Şase supermarketuri, în centrul Târgoviştei, pe terenul UPET

Şase supermarketuri, în centrul Târgoviştei, pe terenul UPET

Şase supermarketuri au fost construite, în ultimii ani, în centrul municipiului Târgovişte, pe terenul Uzinei Petroliere UPET.

Târgoviştea, oraş preponderent industrial înainte de Revoluţie, mai are acum o platformă industrială în care doar două-trei societăţi au reuşit să se adapteze economiei de piaţă, iar în centrul municipiului cea mai mare parte din terenul UPET este ocupată acum de supermarketuri.

upet-xxl

Primul teren a fost vândut către Rewe SRL, care a construit şi inaugurat, în anul 2003, XXL Târgovişte. UPET pierdea câteva mii de locuri de muncă, iar supermarketul anunţa cu mândrie realizarea a 150 de locuri de muncă ”cu salariaţi selectaţi din rândul foştilor angajaţi ai UPET”. Locuitorii oraşului au luat cu asalt primul supermarket din Târgovişte.

xxl la upet

Şi oficialităţile au participat cu mândrie la inaugurarea supermarketului. Dacă în 2002 Primăria Târgovişte acorda o diplomă de excelenţă UPET-ului, în 2003 două diplome de excelenţă erau oferite către doi reprezentanţi ai Rewe SRL, Şerban Patriciu şi Jude Dumitrescu.

Lângă XXL a apărut, câţiva ani mai târziu, Kaufland.

upet-kaufland

Interex a fost un alt supermarket înfiinţat pe terenul Uzinei de Utilaj Petrolier din Târgovişte, însă cu deschidere spre Aleea Trandafirilor.

Paradox al economiei, cum s-a închis Interex (un magazin în care intrau puțini cumpărători) în locul lui au fost deschise alte două supermarketuri: Supeco şi Lidl.

Evident, invers proporţional cu deschiderea acestor magazine activitatea UPET s-a redus, însă sindicaliştii de la uzină nu au protestat în legătură cu vinderea terenului întreprinderii.

UPET, societate cu circa 10.000 de salariaţi înainte de 1989, a rămas acum cu doar câteva sute de angajaţi, cu o activitate mult redusă şi cu mare parte din teren vândută către supermarket-uri. Uzina a fost ianugurată în 1872 în prezenţa Majestăţii Sale Carol I, iar acum UPET este membru al Grupului Industrial Generatia din Rusia.

upet-supermarket1

upet-domo

upet-praktiker

upet-lidl

upet-supeco3 Comentarii

 1. Avatar
  mihai martie 06, 2015

  Vai de noi !

 2. Avatar
  Dana Andreica martie 06, 2015

  Am lucrat la UPET si mi se rupe sufletul sa vad ca ajuns o ruina. Sa le fie rusine celor care ne-au adus aici!

 3. Avatar
  Enache Lucian martie 07, 2015

  Cand a fost conceputa Platforma Industriala Sud a Targovistei s-a pastrat loc pentru mutarea IUP -ului. din pacate sau din fericire in anii 70-80 IUP- ul era principalul furnizor de valuta al judetului asa ca totul a ramas la faza de proiect.Dupa revolutie „” slavii „au pus mina pe IUP ( cine o fi semnat contractul ?) – l-au devalizat de utilaje si de pietele de desfaceri si au inceput sa vanda terenul la nemti pentru spatii comerciale in buricul targului ca si cand noi nu am fi putut sa facem asa „ghiseft”. Iata ce bine se inteleg nemtii cu rusii la o adica – transformandu-ne, pe noi romanii, din ” producatori „in „consumatori”.” O diviziune sociala a muncii”care va reprezenta o problema pentru copii copiilor nostri. Falimentarea industriei targovisteane (IUP, COST, SARO, ROMLUX) este un exemplu tipic de compromitere a viitorului orasului /tradare a interesului national ziceti-i cum vreti, realitatea comisioanelor/ spagilor se vad in casele din jurul orasului si probabil in unele conturi de afara sau din tara.In final fiecaruia dintre noi ii este suficient un teren de 1m./2m. restul e desartaciune!

Lasă un comentariu

Adresa de mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conţinut protejat !!