#1Decembrie Cristian Stan, primar Târgovişte: Astăzi, mai mult ca oricând, avem nevoie să ne strigăm iubirea de țară!

#1Decembrie Cristian Stan, primar Târgovişte: Astăzi, mai mult ca oricând, avem nevoie să ne strigăm iubirea de țară!

Primarul municipiului Târgovişte, Cristian Stan, a vorbit în discursul rostit pe 1 decembrie despre românism şi iubirea de ţară.

Mai puternic ca niciodată, mai apăsător și mai înălțător în același timp, astăzi este vorba de românism. De românism în România, o țară care-și merită trecutul istoric și are nevoie, acum, să se adape din el. Da, România are nevoie, astăzi, să soarbă cu sete din faptele de măreție ale înaintașilor, ale acelor înaintași care au știut să se așeze la aceeași masă, dincolo de orgolii, dincolo de interese diferite. Scopul era comun: o țară, ca entitate sfântă, unică și fără granițe interioare. O țară care nu se negociază nici cu străinii de la est, nici cu străinii de la vest. O țară care aparține poporului ei.

Ce s-a întâmplat pe 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia pare astăzi extrem de îndepărtat. Și nu ca durată în timp, ci ca atitudini, comportament al liderilor. Dacă ne uităm la diferite episoade din jurul nostru, avem impresia, uneori, că suntem tratați ca străini în propria țară. Că suntem conduși fără dragoste de țară, suntem certați la tot pasul și acuzați că din cauza noastră lucrurile nu merg bine. În 1918, s-a atins o culme a românismului, care a brăzdat epoca. Astăzi, râvnim după acea atmosferă.

Eu vreau să mă bucur în continuare de România așa cum o cunosc, așa cum am învățat-o din cărți, așa cum am iubit-o de copil. Vreau să-mi fie țară în continuare și nu un loc oarecare, pustiit de orice sentiment autentic. Eu sunt un român care-și iubește țara și aș vrea să fiu înconjurat numai de oameni asemenea. Aici și pretutindeni, din orice clasă socială am face parte, din brazda pământului până la cel mai înalt birou.

Astăzi, mai mult ca oricând, avem nevoie să ne strigăm iubirea de țară!

error: Conţinut protejat !!