26 de animale au fost afectate de boala limbii albastre în Dâmboviţa

26 de animale au fost afectate de boala limbii albastre în Dâmboviţa

26 de animale au fost afectate de boala limbii albastre în judeţul Dâmboviţa, informează Mediafax.

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dâmboviţa nu a oferit niciun fel de informaţie, până la acest moment, despre această situaţie.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) arată, într-un comunicat de presă transmis, vineri, agenţiei Mediafax, că numărul animalelor afectate de boala limbii albastre a ajuns la 757 şi că boala este confirmată în judeţul Dâmboviţa la 26 de animale dintr-o comună.

ANSVSA a dispus închiderea tuturor târgurilor de animale, până 5 octombrie, având în vedere evoluţia bolii în România şi restricţii asupra mişcării impuse animalelor din speciile receptive. Echipe mixte formate din inspectori ANSVSA şi reprezentanţi ai Ministerul Afacerilor Interne vor face controale, la nivel naţional, pentru a verifica dacă sunt respectate aceste măsuri.

Primul caz de boala limbii albastre în România a fost diagnosticat în 22 august, în judeţul Buzău.

Această boală este produsă de un virus, afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contact direct între animale.

Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav şi nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului. Nu există tratament specific în acest caz, iar animalele pot trece prin boală şi se pot vindeca în şapte-zece zile.

Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala, aceasta având caracter sezonier.

Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar despre apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate. În plus, trebuie respectate regulile sanitare veterinare şi de zooigienă privind popularea, exploatarea şi transportul animalelor vii.

În Europa, boala este cantonată în mai multe zone din partea de sud, cum ar fi Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Grecia şi Bulgaria.

error: Conţinut protejat !!