5 metode prin care poti creste durata de viata a masinii
Orice sofer trebuie sa constientizeze faptul ca dupa achizitionarea masinii, va continua sa investeasca sume destul de mari in intretinerea autoturismului, dar si in achitarea taxelor aferente, cum ar fi RCA-ul, rovinietele, asigurarea CASCO, dar si reviziile auto.
De aceea, prelungirea duratei de viata a masinii ar trebui sa fie o prioritate pentru soferi. Altminteri, acestia vor fi nevoiti sa achizitioneze un alt autoturism la cativa ani dupa intrarea in posesie a primului.
Exista numeroase metode prin care puteti prelungi durata de viata a masinii. Indiferent ca detineti un Audi, un Volkswagen sau un Ford, puteti incerca trucurile de mai jos si veti observa ca rezistenta masinii va creste notabil in timp:
- Alegeti combustibilul adecvat. Atunci cand alimentati masina, asigurati-va ca alegeti tipul de carburant potrivit, verificand totodata si calitatea lui. Este important sa respectati indicatiile producatorului auto. Astfel, daca masina functioneaza pe baza de motorina si din varii motive, care pot fi de natura financiara, veti incerca sa o alimentati cu benzina, riscati ca motorul sa se defecteze.
- Reduceti consumul de carburant. Totodata, este extrem de important sa conduceti cu grija si sa incercati, pe cat posibil, sa reduceti consumul de carburant. Puteti face acest lucru prin insusirea unui stil moderat de a conduce, fara a frana foarte mult, prin turarea motorului corect, dar si prin mentinerea unei presiuni optime in anvelope. Mai mult decat atat, in ziua de azi este posibil sa cresteti performanta masinii, reducand in acelasi timp consumul de carburant. Puteti face acest lucru prin tunarea masinii cu ajutorul chiptuning-ului, serviciu marca Maxxperformance. Aceasta este o metoda electronica si moderna prin care specialistii pot optimiza softul de gestiune a motorului, in scopul cresterii performantei automobilului. Statisticile arata ca chiptuning-ul reduce consumul de carburant cu pana la 10%.
- Nu folositi piese auto la mana a doua. Oricat de multa grija si atentie ati investi in intretinerea masinii, veti ajunge la un punct in care deteriorarea anumitor componente va fi inevitabila. Cu toate ca achizitionarea unor piese la mana a doua este o solutie mult mai avantajoasa din punct de vedere financiar, va recomandam sa optati, totusi, pentru piese originale. In felul acesta veti fi siguri de autenticitatea si calitatea lor. De pilda, daca aveti un Audi, asigurati-va ca veti cumpara doar piese auto originale precum cele de pe www.raoauto.ro pentru a le inlocui pe cele defecte. Componentele venite direct de la producator sunt mult mai rezistente si desi investitia initiala este mai mare, aceasta se va amortiza in timp, prin faptul ca nu veti fi nevoiti sa recurgeti la reparatii suplimentare.
- Schimbati periodic lichidele masinii. Acesta este un aspect pe care multi soferi il neglijeaza, cu toate ca prezinta o importanta majora. Schimbarea lichidelor este obligatorie pentru buna functionare a automobilului. Unii soferi sunt convinsi de faptul ca uleiul de transmisie nu trebuie schimbat niciodata. Ei bine, nimic nu este mai gresit, deoarece uleiul din cutia de viteze trebuie schimbat odata ce masina atinge cifra de 60.000 km la bord.
De asemenea, soferii desconsidera si importanta lichidului de frana, chiar daca de el depinde, in mare parte, siguranta soferului si a pasagerilor.In realitate, acesta trebuie inlocuit o data la 3-4 ani, in functie de marca si de modelul autoturismului. Totodata, uleiul de motor trebuie schimbat si el o data la 15.000 km, dar si in functie de indicatiile provenite de la producator, in vreme ce uleiul din diferential trebuie schimbat o data la 5 ani. In ceea ce priveste antigelul, va recomandam sa il schimbati tot o data la 5 ani, asigurandu-va ca nu il amestecati cu alte lichide sau cu apa. - Conduceti in mod responsabil! Chiar daca pe strazile din Romania este destul de greu sa faceti acest lucru, incercati pe cat posibil sa conduceti moderat, fara a tura motorul mai mult sau mai putin decat este necesar si fara a suprasolicita masina. De altfel, aveti in vedere ca nu este indicat sa tineti piciorul apasat pe pedala de ambreiaj atunci cand stationati in trafic, deoarece acest lucru va duce la uzura rapida a discului de ambreiaj. Un alt aspect extrem de important are legatura cu utilizarea motorului in regim subturat. Desi multi soferi adopta aceasta tehnica pentru a reduce consumul de carburant, in timp, aceasta poate avea efecte dezastruoase asupra turbinei si a injectoarelor.
Nerespectarea indicatiilor de mai sus si tratarea cu superficialitate a aspectelor ce tin de intretinerea corecta a masinii vor duce la deteriorarea rapida a automobilului, lucru ce presupune cheltuieli suplimentare pentru soferi.
Luand in considerare acest lucru, este bine sa cititi cu atentie ceea ce scrie in manualul producatorului si sa respectati acele indicatii. Totodata, nu amanati reviziile tehnice, ci apelati cat mai frecvent la specialistii auto pentru a va asigura ca masina functioneaza in parametri optimi.