Adrian Ţuţuianu, despre protocolul SRI – Parchetul General: Arată substituirea rolului Parlamentului ca unică autoritate legiuitoare

Adrian Ţuţuianu, despre protocolul SRI – Parchetul General: Arată substituirea rolului Parlamentului ca unică autoritate legiuitoare

Vicepreşedintele PSD, senatorul Adrian Ţuţuianu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, la Târgovişte, că în primul rând, protocolul SRI – Parchetul General arată, în primul rând, substituirea rolului Parlamentului ca unică autoritate legiuitoare.

”Arată, în primul rând, substituirea rolului Parlamentului ca unică autoritate legiuitoare. Protocolul conferă agenţilor SRI atribuţii în ancheta penală, ceea ce nu prevede nici Codul Penal, nici Legea de organizare şi funcţionare a SRI. Protocolul adaugă prevederi la legea existentă ceea ce înseamnă că s-a substituit autorităţii legiuitoare a ţării, respectiv Parlamentului. De asemenea, avem o substituire Parlamentului făcută şi de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), care a venit prin hotărâri, secrete deocamdată, şi a adăugat la lege, stabilind, de exemplu, zone care prezintă interes pentru securitatea naţională”, a precizat Ţuţuianu.

Acesta a adăugat că protocolul prevedea şi o divulgare a informaţiilor din anchete penale, către alte persoane în afară de cele prevăzute de lege.

”În al doilea rând, constatăm o divulgare a informaţiilor din anchete penale, către alte persoane în afară de cele prevăzute de lege. În protocol, de exemplu, se menţionează că, în termen de 60 de zile,  Parchetul General va informa SRI despre modul în care a valorificat informaţiile primite de la serviciu, ceea ce este absolut nelegal. De asemenea, Parchetul trebuie să pună la dispoziţie Serviciului informaţii din dosarele penale care prezintă interes operativ, e articolul 7,  alineatul 1, din protocol”, a mai spus Adrian Ţuţuianu.

Senatorul social democrat remarcă şi implicarea angeţilor SRI în anchetele penale, dar şi colaborarea magistraţilor cu servicii de informaţii.

”În al treilea rând, implicarea lucrătorilor SRI în ancheta penală şi chiar deturnarea anchetei. Sunt, deja, publice cazuri cum este cel al lui Paltin Sturdza, când este fără putinţă de tăgadă că ofiţeri din SRI au efectuat transcriptul înregistrărilor, ceea ce legea interzice, şi au şi denaturat conţinutul acestor înregistrări. Un al patrulea lucru care trebuie spus: colaborarea magistraţilor cu serviciile de informaţii este ilegală. Art. 3, lit. g din protocol confirmă existenţa echipelor mixte dintre procurori şi ofiţeri. De altfel, existenţa acestor echipe a fost confirmată şi de declaraţii publice făcute de oficiali ai celor două instituţii. Constatăm că angheta penală s-a desfăşurat dincolo de normele Codului de procedură penală, în sensul în care nu doar procurorul şi poliţistul judiciar, ci şi ofiţerii de informaţii au intrat în ancheta penală”, a mai afirmat Ţuţuianu.

Parlamentarul vorbeşte şi de soluţii, prima pe care o enunţă fiind finalizare a procesului de adoptare a Legilor Justiţiei.

”Prima soluţie cred că este aceea de finalizare a procesului de adoptare a Legilor Justiţiei (…). Cred că procesul acesta trebuie dus până la capăt, în aşa fel încât, prin reglementare legală, să conturăm mai bine atribuţiile, obligaţiile, răspunderile magistraţilor pentru desfăşurarea corectă a unui proces judiciar. De asemenea, prin modul cum am reglementat lucrurile, CSM trebuie să devină cu adevărat ceea ce prevede Constituţia: garantul independenţei justiţiei”, a susţinut Ţuţuianu.

Acesta adaugă că în rândul soluţiilor trebuie să fie inclus pachetul de legi privind securitatea naţională.

”Şi un al doilea lucru care trebuie făcut: redactarea şi punerea în dezbaterea Parlamentului a pachetului de legi privind securitatea naţională. Este aproape unanim acceptat că e nevoie de un nou pachet de legi privind securitatea naţională, care înseamnă cel puţin 15-16 acte normative. Mă refer aici la Legea securităţii naţionale, Legea de organizare şi funcţionare a SRI, a SIE, a SPP, Legea privind combaterea terorismului, Legea privind securitatea cibernetică şi aşa mai departe”, a mai spus vicepreşedintele Senatului, Adrian Ţuţuianu.

error: Conţinut protejat !!