Alertă în toate spitalele din ţară! Bacterie periculoasă, descoperită în soluţia dezinfectantă

Alertă în toate spitalele din ţară! Bacterie periculoasă, descoperită în soluţia dezinfectantă

Medicii de la spitalul Elias din Bucureşti au descoperit că soluţiile dezinfectante sunt contaminate cu un germen patogen extrem de periculos. Suspiciunea de infecţie cu bacteria Serratia a fost identificată la 30 iulie, la un copil născut prematur şi la un bolnav de cancer, ambii având imunitate scăzută.

Soluţia dezinfectantă era folosită de personalul medical, inclusiv de cel din sălile de operaţie – chirurgi, asistente de sală, medici anestezişti, aceştia trebuind, conform indicaţiilor de folosire a săpunului, să îl aplice de două ori pe mâini, înainte să îşi pună mănuşile din latex.

Imediat după apariţia suspiciunii, au fost recoltate probe din toate flacoanele aflate în uz, precum şi din unele care erau sigilate. Acestea au fost trimise la Institutul Cantacuzino şi s-a confirmat existenţa aceloraşi tulpini în toate probele.

Produsul a fost retras imediat. Mai mult, în urma sesizărilor, în 29 septembrie, Ministerul Sănătăţii a transmis o notă către toate spitalele din ţară prin care a cerut retragerea din uz a săpunului Maxil.

„Ca urmare a identificării într-un spital a unei contaminări masive microbiene a săpunului bacterian Maxil produs de SC Romchim România SRL, se recomandă unităţilor sanitare să nu utilizeze acest produs biocid provenit din loturile 729, 409, 225”, arată adresa MS trimisă direcţiilor de sănătate publică (DSP).

error: Conţinut protejat !!