Ambasadorul Kathleen Kavalec: Proiectul SMR de la Doiceşti, încă un element important al parteneriatului strategic SUA-România

România este pregătită să devină un centru regional de energie curată, proiectul SMR de la Doiceşti este încă un element important al parteneriatului strategic dintre SUA şi România, a declarat, luni, la Doiceşti, ambasadorul SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec.

„Tocmai am avut ocazia să vizitez amplasamentul viitorului reactor modular mic (SMR) de la Doiceşti. Progresul rapid înregistrat aici este o dovadă a viziunii României, care ne ghidează spre un viitor energetic mai curat şi mai durabil. După cum tocmai am văzut, România este pregătită să devină un centru regional de energie curată.  Proiectul SMR de la Doiceşti se află în prima linie a acestei transformări”, a afirmat ambasadorul SUA.

Declaraţia a fost făcută la evenimentul „Energie pentru generaţia următoare” organizat de Ministerul Energiei în parteneriat cu Societatea Naţională Nuclearelectrica şi compania RoPower Nuclear, la Doiceşti, unde pe amplasamentul unei foste termocentrale urmează să se construiască prima centrală din România care va produce energie folosind tehnologia reactoarelor modulare mici.

„Acest proiect vizionar beneficiază de sprijin la cel mai înalt nivel din partea Guvernului SUA, atât din punct de vedere politic, cât şi financiar. De aceea sunt astăzi, aici, pentru a demonstra această susţinere. U.S. EXIM Bank şi Corporaţia Internaţională de Finanţare a Dezvoltării (DFC) din SUA s-au angajat să ofere finanţare pentru a asigura succesul acestui proiect SMR la Doiceşti, in valoare de 3 miliarde de dolari, respectiv de 1 miliard de dolari”, a mai spus ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec.

Conform sursei citate, echipa Ambasadei SUA colaborează zilnic cu SNN, RoPower, NuScale şi Fluor – forţele motrice din spatele transformării Doiceştiului, pentru ca acest proiect să progreseze.

„Experienţa a demonstrat că tehnologia americană NuScale utilizată în cadrul proiectului este sigură. Fiind singura tehnologie SMR comercială existentă, aprobată de Comisia de Reglementare Nucleară din SUA, aceasta vine cu asigurări de cel mai înalt nivel de siguranţă şi securitate. Statele Unite se angajează să implementeze aceste tipuri de soluţii de ultimă generaţie pentru a combate criza climatică şi pentru a extinde accesul la energie curată (…). Pe scurt, proiectul SMR de la Doiceşti este încă un element important al parteneriatului strategic dintre SUA şi România”, a adăugat ambasadorul SUA Kathleen Kavalec.

error: Conţinut protejat !!