Artroplastie totală inversată de umăr la o pacientă de 70 de ani, realizată în premieră la Spitalul Judeţean Târgovişte

Artroplastie totală inversată de umăr la o pacientă de 70 de ani, realizată în premieră la Spitalul Judeţean Târgovişte

Spitalul Judeţean Târgovişte anunţă, vineri, într-un comunicat de presă, realizarea în premieră în această unitate medicală a unei intervenţii chirurgicale ce a constat în artroplastie totală inversată de umăr la o pacientă de 70 de ani.

„Premieră realizată în cadrul secţiei de Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Judeţean de Urgen ă Târgovişte. În data de 17 aprilie 2024 s-a efectuat o intervenţie chirurgicală  ce a constat în artroplastie totală inversată de umăr, act intervenţional cu o complexitate ridicată. Pacientă în vârstă de 70 de ani, victima unui accident rutier soldat cu o fractură de col chirurgical de humerus în patru părţi Neer i s-a implantat această proteză de umăr”, precizează Spitalul Judeţean Târgovişte.

Ajunsă după accident la spitalul din Târgovişte, pacientei i s-au făcut investigaţii preoperatorii paraclinice de înaltă specialitate (incidenţe radiologice specifice, examen computer tomograf cu reconstrucţie 3-D).

„Pacientei i-a fost implantată o proteză totală de umăr inversată, ale cărei componente constau într-o plăcuţă fixată la omoplat cu o ancoră şi doua şuruburi auto-blocante- după o preparare în prealabil a glenei humerale, o glenosferă (o bilă metalică RMN -compatibilă ce se articulează cu cupa humerală prin intermediul unui insert de polietilenă înalt cross -linkată) şi o tijă humerală necimentată de fracturi (fracture stem) din titan poros prevăzută cu un orificiu ce permite reataşarea tuberculilor humerali pe care se inseră cei patru muşchi ai coafei rotatorii a umărului, la această tijă conectîndu-se cupa şi insertul mai sus menţionat”, mai anunţă Spitalul Judeţean Târgovişte.

Evoluţia postoperatorie clinico-radiologică a fost favorabilă, pacienta urmând a fi externată la 48 de ore cu recomandarea de reevaluare prin ambulatoriul de specialitate în vederea stabilirii programului specific de recuperare.

„Protezarea  de umăr la pacienţii ce au astfel de indicaţie chirurgicală aduce beneficii mult superioare în ceea ce priveşte recuperarea funcţională ulterioară cu impact asupra îmbunătăţirii calităţii vieţii pacientului”, se mai arată în comunicatul Spitalului Judeţean Târgovişte.

Echipa chirurgicală ce a realizat această intervenţie a fost condusă de doctorul Mertic Ionuţ, medic primar în cadrul secţiei de Ortopedie şi Traumatologie, supervizat de mentorul său, doctor Hera Alexandu, medic primar ortoped din spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni Bucureşti, şi doamna doctor Ecaterina Petrescu medic primar ATI.

„De asemenea, demn de menţionat şi lăudat este şi profesionalismul echipei din cadrul Secţiei de Chirurgie Generală a spitalului nostru. În ultimul an, s-au  diversificat  intervenţiile chirurgicale laparoscopice ce se realizează la nivelul unităţii noastre. Pe lângă colecistectomia laparascopică ce se efectuează de peste 30 ani în această unitate, în urmă cu an s-a realizat prima apendicectomie laparoscopică şi în urmă cu o săptămână s-a realizat prima hernie inghinală laparoscopică. Cu siguranţă nivelul de performanţă este într-o continuă creştere la nivelul unităţii noastre datorită nivelului de pregătire şi interesului personalului medical de a acorda un act medical de calitate”, se mai arată în comunicatul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte.

error: Conţinut protejat !!