Carmen Holban, deputat PSD: Guvernul vrea să rezolve criza alimentară ce se prefigurează trimiţând lucrători în străinătate

Deputatul PSD de Dâmboviţa Carmen Holban critică, într-un comunicat de presă, decizia guvernului de a da „undă verde” plecării din ţară a lucrătorilor din agricultură.

Guvernul vrea să rezolve criza alimentară ce se prefigurează prin trimiterea agricultorilor români la muncă în străinătate

În paralel cu efectele devastatoare ale pandemiei cu noul coronavirus, România se confruntă şi cu o secetă severă, care poate pune în pericol asigurarea hranei în perioada următoare, inclusiv după trecerea acestei perioade dificile.

În aceste condiţii, PSD a cerut guvernului să adopte în cel mai scurt timp următoarele cinci măsuri vitale: 1. Declararea stării de calamitate naţională; 2. Acordarea de vouchere pentru seminţe, pesticide, îngrăşăminte şi motorină; 3. Linii de credit cu garanaţii de stat pentru fermieri; 4. Umplerea canalelor de irigaţii cu apă şi suspendarea plăţii acesteia; 5. Accelerarea investiţiilor în sistemele de irigaţii şi anti-grindină.

În aceste condiţii, mi se pare paradoxal faptul că, în plină pregătire a campaniei agricole de primăvară, Guvernul dă undă verde plecării masive din ţară a muncitorilor agricoli, pe post de zilieri sau lucrători sezonieri tocmai în ţările în care se înregistrează cele mai multe îmbolnăviri şi decese din cauza COVID-19!

În urma acestei decizii favorabile românilor care au dorit să plece la muncă în Germania şi alte ţări, am asistat la scene incredibile pe aeroporturile din Cluj Napoca şi Iaşi, unde s-a creat un haos incredibil, în dispreţul profund al recomandărilor privind restricţiile şi distanţarea socială, fără ca instituţiile statului nostru militarizat să intervină.

Incidentele respective arată foarte clar că guvernul nu este interesat de viaţa acelor români, ci doar de reducerea sarcinii bugetare generate de plata ajutoarelor de şomaj. Mai mult, guvernul a renunţat astfel în mod conştient la forţa de muncă vitală pentru asigurarea hranei indispensabile populaţiei în acest an.

Consider că este o dovadă de crasă incapacitate a guvernanţilor în a anticipa situaţiile critice ce urmează, având în vedere că se acţionează exact în sens opus faţă de statele care deja se pregătesc asiduu pentru prevenirea crizei alimentelor ce se prefigurează pe plan mondial.

În loc să încurajeze agricultorii români să rămână în ţară şi să stimuleze fermierii să folosească această forţă de muncă pentru a asigura hrana cetăţenilor români, guvernul renunţă efectiv la această resursă vitală şi o pune la dispoziţia altor state europene.

Deputat PSD Dâmboviţa,

Georgeta-Carmen HOLBAN

14 aprilie 2020

error: Conţinut protejat !!