Circa 300 de salariaţi COS Târgovişte au protestat pentru drepturi salariale şi oprirea demolării combinatului

Circa 300 de salariaţi COS Târgovişte au protestat pentru drepturi salariale şi oprirea demolării combinatului

Aproximativ 300 de angajaţi ai Combinatului de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte au protestat, vineri, pentru obţinerea unor drepturi salariale şi pentru oprirea demolării secţiilor şi utilajelor.

”Ne-am săturat de sărăcia în care sunt salariaţii ăştia, ne-am săturat de dictatura voastră, ne-am săturat de dezbinarea pe care aţi făcut-o împotriva românilor. Ne-am săturat! O să vă reamintim şi dumneavoastră ce scandau românii acum câţiva ani de zile în faţa Palatului Cotroceni: ieşi afară, javră ordinară!”, a fost mesajul liderului sindicatului Valahia, Nicolae Dragodănescu.

Protestul a avut loc între orele 15.00 – 16.30, în faţa Combinatului de Oţeluri Speciale Târgovişte. Chiar dacă a plouat, oamenii s-au strâns şi şi-au strigat nemulţumirile. Între intervenţiile liderului sindical s-au auzit piese rock şi cântece cunoscute pentru mesajul lor social: Metallica – ‘Nothing Else Matters’, Morometzii – ‘România, Trezeşte-te!’, Pink Floyd – ‘Another Brick In The Wall’, Kalinka.

”Revenirea la modul de calcul al sporurilor cu caracter permanent, prin  raportarea acestora la salariul de baza al salariaţilor şi nu la salariul minim; denunţarea clauzelor abuzive din Contractul Colectiv de Muncă; desfiinţarea structurilor represive de securitate din cadrul SC COS Târgovişte; încetarea abuzurilor, ameninţărilor şi discriminărilor de orice fel, exercitate împotriva membrilor Sindicatului Valahia; oprirea demolărilor de secţii şi utilaje din cadrul SC COS Târgovişte SA”, sunt motivele pentru care salariaţii au protestat, se arată într-un comunicat al Sindicatului Valahia.

În ultimii ani s-au demolat mai multe clădiri şi s-au dezafectat utilaje la COS Târgovişte, iar conducerea combinatului a susţinut că sunt demolate doar secţii care nu mai au activitate.

În luna februarie 2013 pentru Mechel Târgovişte a fost admisă cererea de reorganizare şi s-a deschis procedura generală a insolvenţei. Asta după ce, tot în luna februarie 2013, a fost făcută publică informaţia că Mechel şi-a vândut toate activele deţinute în România, pentru aproximativ 70 de dolari (230 de lei), companiei Nikarom SRL.

Tot în 2013 Mechel a anunţat că, la Târgovişte, se revine la denumirea de Combinatul de Oţeluri Speciale.

”COS Târgovişte este unul dintre principalii producători de ţaglă şi de produse din oţel din România. Activitatea combinatului a cunoscut, de la înfiinţarea din 1969, mai multe perioade distincte. Din luna februarie 2013 este în procedură de insolvenţă în vederea reorganizării. În luna martie 2013 a reînceput cu succes activitatea de producţie”, se arată pe pagina de internet a COS Târgovişte.

Tot aici este explicată şi situaţia juridică în care se află combinatul.

”Prin Sentinţa nr. 98 din data de 04.02.2015, în dosarul de insolvenţă nr. 1906/120/2013 aflat pe rolul Tribunalului Dâmboviţa, instanţa a confirmat Planul de reorganizare a activităţii COS Târgovişte S.A. In data de 10.11.2015 prin Hotarârea nr. 1493 în dosarul nr. 1906/120/2013/a43, Curtea de Apel Braşov a dispus schimbarea în tot a sentinţei nr. 98/04.02.2015 pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa – secţia civilă, prin care fusese confirmat Planul de reorganizare a activităţii societăţii COS Târgovişte S.A., în sensul că trimite cauza judecătorului sindic pentru continuarea procedurii insolvenţei”, se mai precizează pe pagina de internet a combinatului.

error: Conţinut protejat !!