Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa riscă insolvenţa, din cauza corecţiilor la un proiect european

Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa riscă insolvenţa, din cauza corecţiilor la un proiect european

Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa (CATD) riscă insolvenţa din cauza unor corecţii financiare la programul european derulat de companie.

Reprezentanţii companiei su solicitat, miercuri, la şedinţa Consiliului Local Târgovişte, care este acţionarul majoritar al CATD, achiziţia unor servicii de reprezentare juridică cu case de avocatură. Consilierii au aprobat solicitarea, astfel încât compania de apă să aibă mai multe şanse în instanţă de a suspenda, în primă fază, aceste corecţii, iar apoi de a le anula. Au votat ‘pentru’ consilierii PSD, consilierul din partea ALDE și cel independent, iar cei de la PNL au votat ‘împotrivă’

Reprezentanţii Companiei de Apă Târgovişte Dâmboviţa au susţinut că au doar trei jurişti angajaţi, care, pe de o parte, nu sunt specializaţi în procese complexe având ca obiect proceduri ale proiectelor cu fonduri europene, iar, pe de altă parte, sunt implicaţi în 300-400 de procese cu datornici ai companiei de apă.

În raportul (ataşat la finalul ştirii) prezentat de către Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa la şedinţa de consiliu local de miercuri se specifică riscul insolvenţei, dacă numai una dintre corecţii, cea mai mare de altfel, de 20 de milioane de lei, va fi aplicată.

Un risc însemnat pentru societate îl reprezintă corecţia financiară care face obiectul dosarului 909/42/2015, valoare totală de 20.408.486 lei, care în situaţia în care va fi respinsă, acţiunea bugetului actual al societăţii nu poate să o acopere, existând riscul insolvenţei. Menţionăm că efectele acestei corecţii au fost suspendate până la data pronunţării unei soluţii în dosarul cu numărul de mai sus”, se precizează în document.

Conducerea Companiei de Apă Târgovişte Dâmboviţa a subliniat că cele mai mari corecţii financiare au fost date pentru nerespectarea procedurilor de achiziţie, proceduri realizate în perioada 2009-2012.

”În total, până acum, proiectul european derulat de către Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa a primit de la organele de control opt corecţii financiare pentru nereguli în proceduri de achiziţii, cu o valoare totală de 70 de milioane de lei, alte şase corecţii, în valoare de 32 de milioane de lei, au fost suportate de către Ministerul Fondurilor Europene, iar patru corecţii financiare au fost primite pentru lucrări neconforme, valoarea acestora fiind de 600.000 de lei”, a declarat, miercuri, directorul tehnic al CATD, Ioan Ţuţuianu.

Primarul Târgoviştei, Cristian Stan, a subliniat foarte bine că documentaţiile pentru procedurile de achiziţie pentru care s-au aplicat corecţii au fost făcute de o firmă de consultanţă, iar consiliul local ar trebuii să elucideze cum s-a semnat contractul cu această firmă, iar pe de altă parte, dacă legal compania de apă poate fi ajutată să obţină în instanţă anularea corecţiilor, acest lucru ar trebui făcut. Firma de consultanţă este Fichtner SA, iar compania de apă susţine că va formula cerere de chemare în garanţie.

consiliul-local-oprea

”Eu nu sunt un adept al contractării de servicii juridice, însă cred că aici, de aceea am şi suspus dezbaterii acest proiect de hotărâre, cred că aici lucrurile sunt destul de complicate. În altă ordine de idei, lucrurile stau cam aşa: adică unii în 2008, 2009, 2010 fac nişte tâmpenii care în 2016 atrag corecţii financiare care se apropie de bugetul municipiului Târgovişte, mă rog, o sumă foarte mare, noi acum încercăm, prin toate mijloacele, să le dăm puţin la picioare ăstora care sunt acum la compania de apă. Cred că esenţial este să vedem cum s-au semnat la momentul respectiv contractele cu consultantul care a venit şi a predat această documentaţie către compania de apă. Trebuie să spunem că această documentaţie nu a fost făcută de compania de apă, ci de către un consultant. În altă ordine de idei, dacă există o posibilitate legală să îmbunătăţim şansele pe care compania de apă le are pentru a câştiga în instanţă aceste corecţii, părerea mea este să o folosim. Nu încerc să vă formez în vreun fel opinia, spun doar care este părerea mea în acest subiect”, a spus Cristian Stan.

Reprezentanţii companiei de apă au subliniat că se face în acest moment o majorare de capital social la CATD de către primăriile din judeţ, astfel încât compania să poată accesa fonduri europene pe POIM (Program Operaţional Infrastructură Mare) pentru investiţii în comunele din judeţ. Pe de altă parte, conducerea companiei de apă a subliniat că nu mai poate lua un împrumut pentru că deja are unul accesat pentru cofinanţarea proiectului european aflat aproape de finalizare.

”Operatorul poate fi viabil dacă aceste corecţii se suspendă”, a subliniat preşedintele Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Apă, Alexandru Oprea, prezent miercuri la şedinţa de Consiliu Local Târgovişte.

În valoare de 140 de milioane de euro, proiectul european derulat de Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa vizează modernizarea, extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi canalizare, staţii de epurare în municipiile Târgovişte şi Moreni, precum şi alte patru oraşe Fieni, Titu, Găeşti şi Pucioasa. Proiectul este împărţit în 10 contracte de lucrări.

Proiectul a demarat în 2010 şi avea termen iniţial de finalizare decembrie 2014, dar a fost prelungit cu încă un an. Unele lucrări au mai obţinut o prelungire a termenului de finalizare, altele au fost recepţionate.

Proiectul de extindere şi modernizare a sistemului de alimentare cu apă derulat de Compania de Apă Dâmboviţa are menirea să rezolve problema alimentării cu apă şi a canalizării în mediul urban. De noua infrastructură de apă şi canalizare vor beneficia aproximativ 170.000 de dâmboviţeni.

error: Conţinut protejat !!