#controale DSVSA Dâmboviţa: Mere, cartofi şi varză de import vândute ca produse româneşti

Inspectorii DSVSA Dâmboviţa au dat 25 de amenzi în valoare de peste 200.000 de lei în urma controalelor, în judeţ, în luna martie, se arată într-un comunicat remis de instituţie, marţi.

În urma controalelor s-a constatat că produse de import erau prezentate la vânzare ca fiind româneşti, produse chiar în localităţi din Dâmboviţa, renumite pentru legumicultură. Cartofi din Spania erau vânduţi ca fiind cartofi de Lunguleţu, mere din Polonia erau vândute ca mere de Voineşti sau varză din Macedonia ca varză de la Slobozia Moară.

„Lipsa etichetelor de pe ambalaje sau etichetarea incompletă a acestora, precum şi lipsa originii şi calităţii de pe documentele emise de distribuitori/furnizori pot conduce la situaţia în care unele produse provenite din comerţ intracomunitar sau import sunt prezentate drept produse în România (exemple: mere origine Polonia ca fiind de Voineşti, varză origine Macedonia ca fiind de Slobozia Moară, cartofi origine Spania ca fiind de Lunguleţu, etc.) Astfel, atragem atenţia operatorilor economici să respecte întocmai prevederile Ordinului ANSVSA nr. 120/2022, precum şi prevederile legislaţiei europene privind trasabilitatea şi etichetarea”, anunţă DSVSA Dâmboviţa.

Inspectorii DSVSA au preluat şi probe pentru a determina dacă sunt contaminate cu pesticide sau cu alte substanţe interzise.

„Menţionăm că în timpul controalelor efectuate de către inspectorii DSVSA Dâmboviţa s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator, conform procedurilor şi instrucţiunilor din Programul de supraveghere şi control, urmărindu-se conformitatea produselor alimentare, încadrarea calităţii acestora în limitele maxime admise, privind prezenţa de reziduuri de pesticide, contaminanţi şi alte substanţe interzise în alimente. Totodată, s-au prelevat probe de pe suprafeţe/ustensile de lucru în unităţile de industrie alimentară, în vederea verificării conformităţii în ceea ce priveşte respectarea criteriilor microbiologice”, precizează DSVSA Dâmboviţa.

error: Conţinut protejat !!