Corneliu Ştefan, PSD Dâmboviţa: La mulţi ani comunei Şotânga!

Corneliu Ştefan, PSD Dâmboviţa: La mulţi ani comunei Şotânga!

În fiecare an, de Ziua Minerului, 6 august, locuitorii comunei Şotânga, localitate cu tradiţie în minerit, sărbătoresc ziua localităţii.

„Șotânga, una dintre cele mai frumoase comune dâmbovițene, este astăzi în sărbătoare! Ziua comunei este cel mai bun prilej pentru a le ura tuturor multă sănătate, liniște în case și putere de muncă. Să fiți mândri de comuna voastră! La mulți ani, Șotânga! La mulți ani tuturor șotângenilor!”, a transmis preşedintele PSD Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.

Ziua minerului este marcată în fiecare an la 6 august, dată la care sunt comemoraţi minerii ucişi în timpul grevei de la Lupeni din august 1929. Totodată, sunt comemorate victimele numeroaselor accidente de muncă din minerit. Greva muncitorilor mineri de la Lupeni a izbucnit la 5 august 1929 din cauza nerezolvării conflictului de muncă dintre minerii din Valea Jiului şi societăţile carbonifere referitor la încheierea noului contract colectiv de muncă, în care muncitorii cereau să se prevadă: ziua de lucru de opt ore, mărirea salariilor cu 40 la sută, revizuirea salariilor pe categorii, distribuirea retroactivă a unui procent de 15 la sută din veniturile societăţii, desfiinţarea amenzilor ş.a., se arată în volumul ”Istoria României în date” (Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2003).

În condiţiile altercaţiilor dintre grevişti şi ostaşii trimişi să restabilească ordinea, a doua zi, la 6 august, s-a deschis focul asupra minerilor, 22 de mineri fiind ucişi şi alţi 58 răniţi, potrivit sursei citate.

error: Conţinut protejat !!