Dâmboviţa: Alunecarea de la Văleni Dâmboviţa angrenează o suprafaţă de 6,5 hectare

Dâmboviţa: Alunecarea de la Văleni Dâmboviţa angrenează o suprafaţă de 6,5 hectare

Alunecarea de la Văleni Dâmboviţa angrenează o suprafaţă de teren de 6,5 hectare, mai multe case sunt în pericol de a se prăbuşi, cei care locuiau în ele au fost evacuaţi, iar specialiştii sosiţi la faţa locului au dispus mai multe măsuri, se arată într-un comunicat al Prefecturii Dâmboviţa, remis, joi.

”S-a constatat cu ocazia deplasării la Văleni Dâmboviţa în ziua de 19 martie a.c. o alunecare de teren activă în punctul Lunca pe o lăţime de cca 300m, afectând 11 gospodării. Trei familii ale căror locuinţe nu mai prezintă siguranţă au fost mutate, cu accept, la rude din localitate. Drumul sătesc din zona respectivă este afectat pe o lungime de cca 200m şi este impracticabil mijloacelor auto. A fost afectată reţeaua electrică şi avariată conducta alimentarăcu apă aferentă zonei. Întregul proces de alunecare – curgere acoperă o suprafaţă de teren de aproximativ 6,5 ha, având cca 800m lungime şi între 10 şi 150 m lăţime”, se arată în comunicat.

Autorităţile spun că alunecarea de teren se va extinde, în funcţie de condiţiile meteorologice viitoare.

”Faţă de situaţia creată, constatată şi evaluată, grupul de specialişti a concluzionat: se impune monitorizarea continuă a amplasamentului cu stabilirea evoluţiei alunecării şi avertizarea populaţiei privind posibilităţile extinderii acesteia, funcţie de evoluţia fenomenelor meteorologice nefaforabile; interzicerea construirii şi modernizării de locuinţe, fără obţinerea autorizaţiei de construcţie, care să aibă un studiu geotehnic; introducerea în Planul Urbanistic General(PUG) şi în planificarea teritorială a localităţii Văleni Dâmboviţa, a zonelor de interdicţie pentru construire”, se precizează în comunicatul Prefecturii Dâmboviţa.

Celelate măsuri sugerate de specialişti sunt utilizarea drenajului orizontal, de tip sistematic cu adâncime mică de îngropare pentru consolidarea alunecărilor de amploare şi realizarea planificării teritoriale bazată pe studii şi hărţi de risc la alunecări de teren la nivelul comunei.

Din data de 19 martie când s-au produs primele pagube create de alunecarea de teren de la Văleni Dâmboviţa, prezentate în comunicatul Prefecturii Dâmboviţa, au mai fost afectate şi alte case. În total, sunt 14 case sunt în pericol de prăbuşire şi au fost evacuate familiile care locuiau în ele.

error: Conţinut protejat !!