Dâmboviţa: Cel mai vechi manuscris din Ţara Românească, la expoziţia ”Mircea cel Bătrân–600”, de la Târgovişte

Expoziţia ”Mircea cel Bătrân – 600”, ocazionată de împlinirea a şase secole de la încheierea domniei lui Mircea cel Bătrân, va fi inaugurată, vineri, la Muzeul de Istorie Târgovişte, se arată într-un comunicat al Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgovişte, remis, miercuri.

Conform organizatorilor, expoziţia, însoţită de un substanţial catalog, va fi deschisă până în data de 7 iunie, urmând să fie itinerată la Bucureşti şi Piteşti.

Iubitorii de istorie vor descoperi printre exponate Tetraevangheliarul lui Nicodim, cel mai vechi manuscris din Ţara Românească, cu cea mai veche ferecătură, datat în anii 1404-1405, dar şi numeroase monede, inele sigilare, piese din tezaurele de la Gogoşu, Basarabi şi Olteni, vase din ceramică, provenind de la Curtea domnească din Târgovişte ori cea de la Argeş sau de la Zimnicea, precum şi arme – spade, vârfuri de săgeată, bolţuri de arbaletă.

”În cursul anilor 1417-1418, hrisovul emis de Mihail I pentru mănăstirile Cozia şi Cotmeana foloseşte o formulă edificatoare pentru statutul oraşului Târgovişte la începutul secolului al XV-lea: ‘din însăşi casa domniei mele şi din însuşi oraşul domniei mele Târgovişte’. Cui datorează oraşul această recunoaştere domnească, dincolo de emitentul documentului? Evident că este vorba despre Mircea cel Bătrân, tatăl lui Mihail Voievod, fiul şi asociatul său la tron”, se arată în comunicatul Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgovişte.

Mircea cel Bătrân, domn al Ţării Româneşti între 1386 şi 1418, a fost unul dintre cei mai importanţi conducători ai ţării, cu o domnie de 32 de ani. Era fiul lui Radu I şi fratele lui Dan I, pe care îl secondează la tron după moartea acestuia.

”În anii ce au încheiat secolul al XIV-lea şi în zorii celui următor, a avut loc edificarea unei curţi domneşti pe care o recunoaştem în zona de nord a ansamblului domnesc de la Târgovişte. Alături de casa domnească, ale cărei beciuri încăpătoare le putem observa şi astăzi, au mai fost ridicate biserica paraclis, cu planul trilobat, după modelul mănăstirii Cozia, dar şi ziduri de incintă şi turnuri de apărare. Aşezarea geografică favorabilă şi stabilirea reşedinţei domneşti aici au favorizat dezvoltarea oraşului sub toate aspectele. Graţie unor abilităţi diplomatice şi militare excepţionale, Mircea cel Bătrân ajunge să stăpânească un vast teritoriu, mai precis întinderea teritorială maximă a Ţării Româneşti din Evul Mediu”, se mai arată în comunicatul Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgovişte.

Expoziţia de la Muzeul de Istorie, dedicată lui Mircea cel Bătrân, este organizată de Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Complexul Naţional Muzeal Curtea Domnească Târgovişte, alături de Muzeul Naţional de Istorie a României şi Muzeul Judeţean Argeş.

error: Conţinut protejat !!