Dâmboviţa: Geavrelele – obicei de Bobotează, anulat din cauza pandemiei COVID-19

Dâmboviţa: Geavrelele – obicei de Bobotează, anulat din cauza pandemiei COVID-19

Geavrelele, un obiceu unic în ţară ce are loc în mod tradiţional în comuna dâmboviţeană Morteni, de Bobotează, a fost anulat în acest an din cauza pandemiei COVID-19.

„Astăzi, de Bobotează, la Morteni, zeci de tineri ar fi trebuit să iasă pe străzile satelor pentru a sărbători Geavrelele, o tradiţie unică în ţara noastră. Din păcate însă, din cauza pandemiei, acest frumos eveniment nu s-a mai putut organiza. Steagurile împodobite cu batistele cusute de tinerele fete nemăritate, aşa după cum cere tradiţia, sunt stropite cu agheazmă sfinţită de preoţii din comună, acestea fiind duse de stegari la casa celui care găzduieşte evenimentul. Geavrelele marchează momentul din an în care se pot lega viitoare căsnicii, bătrânii satului spunând că tinerele care au cusut cele mai frumoase batiste au şanse mari să se căsătorească”, spune preşedintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, într-o postare pe pagina sa de facebook.

Acesta adaugă „sunt convins că, anul viitor, tinerii noştri vor relua acest obicei vechi de sute de ani”.

Cuvântul ”geavrea” vine din limba turcă şi înseamnă batistă. Se spune că fetele care cos cât mai multe geavrele vor avea şanse mai mari să se mărite. Pentru un singur steag sunt necesare 1.000-1.500 de batiste. Geavrelele sunt legate pe prăjină numai cu ajutorul betelor, nişte panglici lungi de 2-4 metri, iar în prinderea geavrelelor pe prăjini nu se folosesc cuiele. În vârful prăjinilor se montează o cruce şi un buchet de busuioc. În dimineaţa de Bobotează, geavrelele erau sfinţite de preot, iar steagul erau purtat prin sat. Locuitorii comunei le ofereau tinerilor care veneau cu geavrelele bani sau produse ca să le treacă pragul gospodăriilor. Se spune că steagul le va aduce noroc. După 8 ianuarie, tinerii desfăceau geavrelele şi le înapoiau fetelor.

„Ca preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, voi face tot ceea ce este necesar pentru promovarea şi păstrarea tuturor tradiţiilor noastre, de care, indiferent de vremuri şi timpuri, trebuie să fim mândri”, a mai spus preşedintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.

error: Conţinut protejat !!