Dâmbovița: Grupare specializată în trafic de migranți din Congo, destructurată de polițiști (VIDEO)

Dâmbovița: Grupare specializată în trafic de migranți din Congo, destructurată de polițiști (VIDEO)

O grupare specializată în trafic de migranți din Congo a fost destructurată de polițiștii dâmbovițeni, au fost efectuate mai multe percheziții în Dâmbovița și Giurgiu, iar trei dintre membrii grupării au fost arestați, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Dâmbovița, remis vineri.

Din cercetări a reieşit că gruparea infracţională şi-ar fi desfăşurat activitatea în perioada 2012-2015, pe teritoriul României, în scopul racolării, îndrumării şi călăuzirii unor cetăţeni străini, cu precădere de origine congoleză, în vederea trecerii frauduloase a frontierelor de stat, pe ruta Congo – Coasta de Fildeş – Uganda – România – state vest europene, în special Franţa şi Belgia.

‘Coordonatorii grupului s-ar fi ocupat în primă fază cu introducerea aparent legală a migranţilor în România, prin obţinerea de vize emise în baza unor invitaţii ale unor cetăţeni români sau conaţionali stabiliţi în ţară sau pentru participarea la diverse întruniri cu caracter cultural, transfugii fiind cazaţi în diferite locuri din Bucureşti sau zonele limitrofe. După obţinerea documentelor de identitate româneşti, falsificate, membrii grupării ar fi folosit două modalităţi de transport a migranţilor către vestul Europei’’, se arată în comunicatul IJP Dâmbovița.

Astfel, se precizează în document, unii migranți ar fi fost scoşi ilegal din ţară, cu ajutorul unor documente false, prin frontiera de vest, având destinaţia Franţa şi Belgia. Altor migranţi, membrii grupării le-ar fi cumpărat bilete de avion, pentru a se întoarce în ţările de origine, cu escală în Franţa, iar în aeroportul unde avionul avea escală aceştia ar fi fost preluaţi de alte persoane care le puneau la dispoziţie documente false necesare şederii pe teritoriul francez.

Din investigaţii a reieşit că, în aceste modalităţi, 30 de migranţi ar fi fost întroduşi, în mod fraudulos, în Franţa şi Belgia.

Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Dâmboviţa şi procurorii D.I.I.C.O.T. au ridicat, în urma a opt percheziții, 23.000 de euro, o armă cu aer combrimat şi mai multe documente şi înscrisuri. La acţiune au participat poliţişti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi jandarmi.

La data de 24 septembrie a.c., faţă de trei dintre membrii grupării a fost dispusă arestarea preventivă, pentru 30 de zile, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi, facilitarea şederii ilegale în România şi fals intelectual.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi al Serviciului Român de Informaţii.

error: Conţinut protejat !!