Dâmboviţa: Paştele Cailor, obicei în comunitatea bulgară din Târgovişte (foto)

pastele-cailor-2017-05

Comunitatea bulgară din Târgovişte a sărbătorit, sâmbătă, Paştele Cailor sau Tudoriţa, un obicei care pe lângă elementul religios simbolizează începutul muncilor agricole de primăvară.

Konski Veligden sau Paştele Cailor are loc în fiecare an în prima sâmbătă din Postul Paştelui, de Sfântul Toader.

pastele-cailor-2017-10

Gospodinele din comunitatea bulgară pregătesc koncete, figurine dintr-un aluat special ce reprezintă calul, şi merg cu ele dimineaţa la biserică pentru a fi sfinţite. La ieşirea din biserică preotul sfinţeşte grădinarul şi calul, iar femeile împart koncetă. Grădinarul rupe konceta în două părţi egale, jumătate mănâncă el, jumătate o dă calului.

pastele-cailor-2017-02

Sărbătoarea se ţine, în Târgovişte, în cartierul Matei Voievod, unde este comunitatea bulgară din municipiu. La slujba de la Biserica Nifon din cartier, sâmbătă, unele pasaje au fost rostite şi în limba bulgară. După ce au ieşit de la biserică, femeile cu coşurile cu koncete şi fructe, fete şi băieţi îmbrăcaţi în port popular, trăsuri cu caii împodobiţi de sărbătoare au defilat pe străzile din cartierul Matei Voievod. Apoi au avut loc întreceri cu cai şi s-a sărbătorit. Participanţii la manifestare au fost încântaţi de caii de rasă, dar au fost şi doi ponei care au sârnit aplauzele spectatorilor.

pastele-cailor-2017-01

”Vă felicit pentru modul în are ştiţi să vă păstraţi tradiţiile, mă bucur că văd foarte mulţi tineri aici, ceea ce înseamnă că tradiţiole vor fi păstrate. Aceasta cred că este una dintre cele mai frumoase sărbători din municipiul Târgovişte, iar în calitate de primar al municipiului sunt mândru că există această comunitate în Târgovişte”, a spus primarul Târgoviştei, Cristian Stan.

Membrii comunităţii bulgare din Târgovişte se ocupă în mod tradiţional cu legumicultura şi îşi vând produsele în pieţele din municipiu, dar şi în Bucureşti.

pastele-cailor-2017-07

pastele-cailor-2017-06

pastele-cailor-2017-08

pastele-cailor-2017-04

pastele-cailor-2017-03

pastele-cailor-2017-09

error: Conţinut protejat !!