Dâmboviţa: Pesta porcină africană confirmată în gospodării şi la o fermă

Dâmboviţa: Pesta porcină africană confirmată în gospodării şi la o fermă

Pesta porcină africană a fost confirmată în două gospodării şi la o fermă din Potlogi şi Răcari, se arată într-un comunicat al Prefecturii Dâmboviţa.

„Instituţia Prefectului-judeţul Dâmboviţa a convocat Centrul  Local de Combatere a Bolilor din judeţul Dâmboviţa, astăzi 26.07.2019, ora  17.30, ca urmare a confirmării apariţiei virusului de pestă porcină africană în judeţul Dâmboviţa, în 2 gospodării, respectiv o fermă, după cum urmează: oraşul Răcari, localitatea Mavrodin – ferma comercială de creştere şi îngrăşare; oraşul Răcari, localitatea Ghimpaţi: 1 gospodărie; comuna Potlogi, sat Româneşti:1 gospodărie”, se precizează în comunicat.

Conform sursei citate, au fost adoptate, în cadrul şedinţei, planurile de măsuri privind controlul şi combaterea acestei boli şi au fost aprobate următoarele decizii: de plasare sub supraveghere în confirmare de pestă porcină africană şi de informare a proprietarului/fermierului cu privire la focare şi măsuri; de ucidere în caz de confirmare a pestei porcine africane cu confirmare de trimitere/cu confirmare de primire.

Totodată autorităţile au decis instaurarea zonelor de protecţie şi de supraveghere şi demararea unei acţiuni de informare a cetăţenilor cu privire la focare şi măsuri.

Au fost stabilite zonele de restricţie în jurul focarelor, respectiv zona de protecţie de 3 km şi zona de supraveghere de 10 km.

„Precizăm că orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa şi autorităţilor locale. Totodată, solicităm sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele acesteia; proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiţi de către stat. Reamintim că pesta porcină africană(PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire , ea având un puternic impact la nivel economic si social”, se mai arată în comunicatul Prefecturii Dâmboviţa.

error: Conţinut protejat !!