Dâmboviţa: Pesta porcină confirmată la Poiana

Dâmboviţa: Pesta porcină confirmată la Poiana

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat apariţia virusului de pestă porcină africană în judeţul Dâmboviţa, într-o gospodărie din satul Poiana, comuna Poiana, se arată într-un comunicat al Prefecturii Dâmboviţa, remis marţi.

Conform sursei citate, Centrul Local de combatere a bolilor din judeţul Dâmboviţa s-a întrunit marţi după amiază pentru a adopta planul de măsuri privind controlul şi combaterea acestei boli şi pentru a aproba deciziile de stingere a focarului.

”S-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăria afectată, urmând a se realiza supravegherea clinică şi catagrafierea tuturor porcinelor de la nivelul întregii localităţi. În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit: o zonă de protecţie, pe o rază de 3 km, şi o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului”, anunţă Prefectura Dâmboviţa.

Autorităţile solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele acesteia.

”Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa şi autorităţilor locale. Reamintim că pesta porcină africană(PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, ea având un puternic impact la nivel economic şi social”, se mai arată în comunicatul Prefecturii Dâmboviţa.

Proprietarii ai căror animale sunt omorâte vor fi despăgubiţi de către stat.

error: Conţinut protejat !!