Dâmboviţa: Pesta procină confirmată în trei fonduri de vânătoare şi două gospodării

Dâmboviţa: Pesta procină confirmată în trei fonduri de vânătoare şi două gospodării

Pesta porcină a fost confirmată în trei fonduri de vânătoare din judeţul Dâmboviţa, precum şi la două gospodării din localităţile Bezdean şi Răscăeţi, se arată într-un comunicat al Prefecturii Dâmboviţa, remis, luni.

„Centrul  Local de Combatere a Bolilor din judeţul Dâmboviţa s-a întrunit astăzi, 13.01.2020, ora  14.00,  ca urmare a confirmării virusului de pestă porcină africană în mai multe gospodării din judeţ precum şi pe raza unor fonduri de vânătoare, după cum urmează: 1 gospodărie în localitatea Bezdead – comuna Bezdead; 1 gospodărie în localitatea Răscăeţi – comuna Răscăeţi; Fondul de vânătoare 3 Găeşti(1 caz); Fondul de vânătoare 30 Frăsinet(1 caz); Fondul de vânătoare 28 Finta(9 cazuri)”, precizează Prefectura Dâmboviţa.

S-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăriile afectate, urmând a se continua supravegherea clinică şi catagrafierea tuturor porcinelor de la nivelul localităţilor. Totodată, în conformitate cu planurile de măsuri aprobate, s-au stabilit zonele de restricţie (zona de protecţie şi zona de supraveghere) în jurul focarelor.

„În ceea ce priveşte confirmarea virusului la mistreţ pe raza celor trei fonduri de vânătoare menţionate, s-a dispus îndeplinirea următoarelor activităţi conform planurilor de măsuri aprobate: măsuri corespunzătoare de igienă care să fie aplicate persoanelor ce pot intra în contact cu porcii sălbatici, pentru a reduce răspândirea virusului PPA; înfiinţarea unui grup de experţi cuprinzând medici veterinari, vânători, biologi şi epidemiologi specialişti în zona sălbatică; punerea sub supraveghere oficială a exploataţiilor de porci din zona definită ca infectată”, se mai arată în comunicatul Prefecturii Dâmboviţa.

De asemenea, în domeniul silvic, în zona afectată, se vor recolta integral mistreţii prin metode de vânătoare care să nu disloce efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire în termen de 60 de zile de la confirmarea virusului.

Autorităţile mai anunţă că vor face campanii de informare, atât a vânătorilor, cât şi a crescătorilor de suine cu privire la: evoluţia pestei porcine africane, modalitatea de transmitere, simptomatologia, restricţiile impuse şi alte măsuri de prevenire a răspândirii şi a combaterii bolii.

„Solicităm, în acelaşi timp, sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele acesteia. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa şi autorităţilor locale. De asemenea, precizăm că proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiţi de către stat. Reamintim că pesta porcină africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici ce mai mic risc de îmbolnăvire, ea având un puternic impact la nivel economic si social”, mai informează Prefectura Dâmboviţa.

error: Conţinut protejat !!