Dâmboviţa: Peste 40 de percheziţii în judeţ, dar şi în Germania şi Marea Britanie, la suspecţi de proxenetism, camătă şi şantaj

Dâmboviţa: Peste 40 de percheziţii în judeţ, dar şi în Germania şi Marea Britanie, la suspecţi de proxenetism, camătă şi şantaj

Peste 40 de percheziţii, dintre care 33 în Dâmboviţa şi nouă în Germania şi Marea Britanie, au avut loc, joi, la membrii unui grup infracţional specializat în trafic de persoane, proxenetism, camătă şi şantaj, informează DIICOT – Biroul Teritorial Dâmboviţa.

„În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu luna ianuarie 2014, pe raza judeţului Dâmboviţa a fost constituit un grup infracţional organizat care a acţionat în mod coordonat până în anul 2022, în scopul săvârşirii infracţiunilor de trafic de persoane, proxenetism, camătă şi şantaj în România şi Germania, obţinând în acest mod important foloase patrimoniale”, se arată într-un comunicat al DIICOT – Biroul Teritorial Dâmboviţa, remis joi.

Conform sursei citate, începând cu luna ianuarie 2014, membrii grupului au beneficiat de sumele de bani obţinute prin practicarea prostituţiei în Germania, Marea Britanie şi Olanda, de către persoanele racolate în acest scop, sume care au fost ulterior trimise în ţară, prin societăţile de transfer monetar ori prin intermediul unor alte persoane, celor care se aflau în România.

În plus, în sarcina liderului grupului infracţional organizat s-a reţinut că, beneficiind de ajutorul unor coinculpaţi, începând cu luna ianuarie 2014 şi până în luna februarie 2022, a acordat împrumuturi în bani, solicitând şi încasând dobândă (de până la 30%), mai multor persoane din zona oraşului Titu, judeţul Dâmboviţa, efectuând această activitate ca o îndeletnicire. Aceeaşi persoană, prin ameninţări cu acte de violenţă, a constrâns o persoană vătămată în luna aprilie 2016, să-i remită o sumă de bani drept camătă (dobândă).

Din activităţile de urmărire penale efectuate până în prezent, a rezultat că au fost recrutate peste 40 persoane în scopul practicării prostituţiei în beneficiul grupului infracţional organizat, cercetările vizând 45 de persoane despre care există bănuiala că au fost implicate în activitatea infracţională.

„În urma percheziţiilor domiciliare efectuate pe teritoriul României au fost descoperite şi ridicate în vederea indisponibilizării 13 autoturisme, 32 telefoane mobile, 6 laptopuri, o puşcă cu aer comprimat, un pistol cu gaze, 2 arme airsoft, o sabie ninja, un cuţit de vânătoare, bijuterii din aur şi ceasuri de lux, diverse înscrisuri, precum şi sumele de 128.300 lei, 26.500 euro şi 2.300 lire sterline”, precizează DIICOT – Biroul Teritorial Dâmboviţa.

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Dâmboviţa vor fi conduse, în vederea audierii, 22 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfăşurarea activităţilor infracţionale. De asemenea, alte patru persoane vor fi conduse la audieri, două în Germania şi două în Marea Britanie.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul autorităţilor judiciare din Germania şi Marea Britanie. Eurojust a furnizat sprijin în vederea transmiterii şi executării instrumentelor de cooperare judiciară internaţională şi a organizat două întâlniri de coordonare. La acţiunile de pe teritoriul statelor vest-europene a participat un ofiţer din cadrul S.C.C.O. Dâmboviţa şi un reprezentant al Europol.

error: Conţinut protejat !!