”De Dragobete şi Mărţişor în satul tradiţional”, la Muzeul de Istorie Târgovişte

dragobete-martisor

Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa organizează, în data de 24 februarie 2015, manifestarea culturală cu titlul De Dragobete şi Mărţişor în satul tradiţional. Evenimentul va avea loc la Muzeul de Istorie Târgovişte, de la ora 17.00.

[spoiler title=”Comunicat de presă” open=”yes” style=”fancy” icon=”plus-circle”]

Dragobetele sau Cap de Primăvară, reprezentare mitică a iubirii în spiritualitatea românească,  este sărbătorit în calendarul popular, cel mai adesea,  pe 24 februarie. Ziua celebrării sale variază, însă, în funcţie de regiune, în intervalul 24 februarie –  1 martie, ca semn al reînvierii naturii în întregul ei.

Prin această activitate, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa ţinteşte să familiarizeze publicul larg cu o sărbătoare românească, în contrapondere cu Sfântul Valentin, din vestul Europei. În acest fel, tradiţiile îndătinate ale poporului român pot crea fundamentul educaţiei în spirit identitar, sentimentul apartenenţei la cultura tradiţională românească.

Centrul Judeţean de Cultură va organiza o zi dedicată acestui eveniment. Pentru aceasta, se vor organiza următoarele momente:

  • Spectacol tematic susţinut de specialiştii Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa;
  • Momente coregrafice susţinute de către Ansamblul folcloric ”Junii Valahi”, din Pucioasa, coregraf Dan Şetreanu;
  • Târg de mărţişoare tradiţionale, la care sunt invitaţi să expună meşteri populari din judeţul Dâmboviţa;
  • Întrucât ne aflăm la început de primăvară, dar şi a Postului Paştelui, prin intermediul unor produse specifice se va organiza o masă tradiţională (colaci, prescuri, covrigi etc.), astfel încât atmosfera satului tradiţional să fie ilustrată într-un mod cât mai elocvent;
  • Prezentarea produselor specifice evenimentului, realizate de elevii clasei de design vestimentar.

Evenimentul va avea loc în cadrul Muzeului de Istorie Dâmboviţa, marţi 24 februarie 2015, ora 17,00.

Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa

[/spoiler]
error: Conţinut protejat !!