Directorul APM Dâmboviţa, reţinut de DNA

Directorul APM Dâmboviţa, reţinut de DNA

UPDATE 10 sept: Directorul executiv al Agenției Județene pentru Protecția Mediului Dâmbovița, Mirel Nica, şi comisarul Gărzii de Mediu Dâmbovița, Virgil Valentin Rizea, au primit arest la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, începând din 9 septembrie. Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Prahova a declarat că a fost respinsă ca neîntemeiată propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de DNA, Serviciul Teritorial Ploiesti privind măsura arestării preventive a celor doi.

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Dâmboviţa, Mirel Nica, a fost reţinut, marţi, pentru 24 de ore, de DNA, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, a inculpaților: Rizea Virgil Valentin, comisar în cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Dâmbovița, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită în formă continuată; Nica Mirel – director executiv în cadrul Agenției Județene pentru Protecția Mediului Dâmbovița, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de şantaj şi luare de mită în formă continuată.

Din ordonanţele de reţinere întocmite de procurori a reieşit că, în cauză există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada aprilie 2013 – iunie 2014, inculpații Rizea Virgil Valentin și Nica Mirel au primit de la inculpatul Bănică Ion Orlando, director de producție la S.C. Ro Ecologic Combustibil Alternativ S.R.L. București – Punct de lucru Fieni, în mod repetat, sume de bani și bunuri în cuantum total de circa 5.000 de lei și respectiv 2500 lei, pentru ca, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să favorizeze societatea, inclusiv prin tolerarea încălcărilor prevederilor legale în materia protecției mediului constatate.

Totodată, în perioada decembrie 2013 – iulie 2014, prin acte de amenințare cu darea în vileag a unor nereguli constatate în activitatea derulată de Ro Ecologic Combustibil Alternativ – Punct de lucru Fieni, inculpatul Nica Mirel i-a determinat pe reprezentanții agentului economic să încheie un contract de prestări servicii de publicitate cu o societate comercială.

”Este de menționat faptul că inculpații Rizea Virgil Valentin și Nica Mirel sunt suspectați și de săvârșirea altor fapte de aceeași natură”, se mai arată în comunicatul DNA.

Celor doi, Rizea Virgil Valentin și Nica Mirel, li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați, la data de 09 septembrie 2014, Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

”Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se mai spune în comunicatul DNA.

error: Conţinut protejat !!