Discuţii între elevi şi deţinuţi în cadrul proiectului ”Dincolo de aparenţe”

sepisi-sorin-ion

Proiectul de prevenire a delincvenţei juvenile ”Dincolo de aparenţe, aflat la a şaptea ediţie, a fost lansat, miercuri, în Dâmboviţa, activităţile desfăşurate în cadrul acestuia constând în întâlniri între deţinuţi şi elevi, acţiuni informative şi preventive.

Poliţiştii dâmboviţeni spun că elevii sunt receptivi la aceste întâlniri, sunt curioşi, pun întrebări şi află cum se pot feri să fie atraşi în activităţi infracţionale.

Obiectivele proiectului constau în informarea elevilor cu privire la situaţiile de risc care conduc la comiterea de fapte antisociale, prin valorificarea potenţialului educativ şi a experienţelor de viaţă ale persoanelor care execută pedepse privative de libertate, şi identificarea cauzelor care au generat comportament infracţional în rândul deţinuţilor.

”Sperăm ca activităţile să fie dinamice şi interactive, ele să aducă un plus în educaţie atât şcolarilor, cât şi persoanelor custodiate. Eu iau participarea penitenciarului la acest proiect şi ca o recunoaştere a faptului că sistemul penitenciar nu este un sistem care doar custodiază persoane, ci este un sistem care educă”, a declarat directorul adjunct al Penitenciarului de Femei Târgşor, Ecaterina Preda.

Poliţiştii spun că violenţa şi furtul sunt cele mai reclamate incidente în şcoli. Violenţele sesizate sunt, cele mai multe, îmbrânceli între elevi.

”Vă propun o temă de lucru foarte importantă, e rezultatul analizelor făcute de noi privind infracţionalitatea în şcoli: violenţa şi furtul. De la începutul anului şcolar acestea două au fost principalele genuri de reclamaţii: furturile de diferite bunuri, în special telefoane, şi, în al doilea rând, violenţele, şi aici vorbim de îmbrânceli, fac obiectul sesizărilor pe 112 ori de câte ori se întâmplă (…). Să le spunem copiilor că această joacă brutală poate duce la accidentări, iar mai încolo, de la 14 ani, poate atrage răspunderea penală. Să îi învăţăm ce înseamnă furt, violenţă, palmă dată în joacă, că poate duce chiar şi la decese. Am avut îmbrânceli şi din cauza dezechilibrării persoanei s-a lovit cu capul de o bordură, de asfalt şi a decedat, este faptă de natură penală”, a spus comandantul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Dâmboviţa, Danil Zepişi.

Proiectul ”Dicolo de aparenţe” se va derula în perioada octombrie 2015-iunie 2016. În proeict sunt implicaţi şi studenţi ai Facultăţii de Drept a Universităţii Valahia Târgovişte, care vor participa la întâlnirile şi discuţiile între deţinuţi şi elevi din Dâmboviţa.

Parteneri ai proiectului sunt IJP Dâmboviţa, Penitenciarul Mărgineni, Penitenciarul Târgşor, Penitenciarul Găeşti, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa, Universitatea Valahia. Agerpres

error: Conţinut protejat !!