Dragnea, la Târgovişte: Să nu creadă cineva că dacă intră în PSD va primi avantaje

Dragnea, la Târgovişte: Să nu creadă cineva că dacă intră în PSD va primi avantaje

Vicepremierul Liviu Dragnea, președintele executiv al PSD, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă la Târgoviște, că primarii altor partide care vor să vină la PSD trebuie să știe că nu vor primi avantaje.

Dragnea a mai spus că organizațiile județene PSD vor stabili ce primari primesc în partid, iar edilii social-democrați care au nemulțumiri pe acest subiect să și le exprime în cadrul partidului.

”Fiecare organizație, nu numai a PSD, are criterii proprii, fiecare județ are analize proprii și hotărăsc dacă cineva care vrea să intre în partid îndeplinește criteriile care sunt prevăzute în statut. Ceea ce vreau să spun, cu toată fermitatea: să nu creadă cineva că dacă intră în PSD va primi nu știu ce. Este vorba de libera asociere, dacă cineva vrea să intre într-un partid este liber să o facă, dar nu primește vreun avantaj anume că vine în partid”, a precizat Dragnea, citat de Agerpres.

Întrebat de jurnaliști dacă are semnale de la primarii PSD că sunt nemulțumiți de ordonanța ce permite aleșilor locali ca în termen de 45 de zile să își clarifice apartenența politică, Liviu Dragnea a spus că primarii ar trebui să își exprime nemulțumirile în cadrul partidului.

”Eu îi rog, dacă sunt nemulțumiți, să spună asta în organizațiile de partid. Asta nu este o perioadă, așa cum a caracterizat-o Băsescu, mercato. Numai Băsescu poate să gândească așa, pentru că este un om cinic de sus până jos. Orice om care intră în PSD trebuie să fie primit de toată organizația. Nu vreau ca o organizație de partid să ia primari doar de dragul de a lua primari”, a afirmat Liviu Dragnea.

Vicepremierul a explicat din nou și de ce s-a decis necesitatea adoptării ordonanței referitoare la apartenența politică a aleșilor locali. ”Ceea ce ne-a interesat pe noi ca Guvern a fost să deblocăm situația din administrația locală din România.

Din cauza blocajelor generate de ruperea USL, nu instantaneu după ce s-a rupt USL în februarie, ci undeva în mai — iunie, când a început să se discute serios de constituirea ACL, aleșii locali de la PDL și PNL au primit un fel de ordin de zi pe unitate să voteze împotriva tuturor inițiativelor pe care primarii PSD, UNPR, PC sau președinții de consilii județene le-ar fi avut, materializate sigur în hotărâri de consiliu. Am fi ajuns în situația în care riscam să absorbim anul acesta mai puțin cu peste 800 de milioane de euro din fonduri europene, pentru că asta este legislația, pentru absolut orice proiect de finanțare, fonduri europene sau naționale, este nevoie de hotărâri de consiliu pentru orice documente necesare”, a susținut Liviu Dragnea.

Acesta spune că erau două variante, guvernanții optând pentru cea pragmatică, de deblocare a administrației locale.

”Aveam două variante: o variantă, pe care nu o resping, de a putea discuta nesfârșit la televizor, principial, și nu critic abordarea asta, în care să discutăm despre moralitate, imoralitate, traseism, netraseism, încredere, neîncredere și cetățenii să se uite la noi la televizor. Și după ce se termina emisiunea, când voiau să iasă afară din curte, ieșeau cu picioarele până la genunchi în noroi, pentru că nu reușim să facem drumul acolo. Sau punem într-un cadru legal o stare de fapt, reală, din România. Am luat decizia că această țară nu merită să fie blocată și aleșii locali să facă acest pas dacă doresc”, a declarat Liviu Dragnea.

Vicepremierul a subliniat că sunt diferențe între ordonanța dată de Guvernul Ponta și prevederea anterioară pe același subiect, al apartenenței politice a aleșilor locali.

”Sunt câteva diferențe importante față de legea din 2006, adoptată atunci de cei care critică acum. Atunci era obligația primarilor să depună opțiune, ceea ce mi se pare profund nedemocratic, dacă nu își depuneau opțiune își pierdeau mandatul. În cazul nostru, a acestei ordonanțe, primarii pot opta, le dăm această posibilitate, consilierii locali pot opta și dacă nu se întâmplă acest lucru nu se întâmplă nimic cu mandatul, rămân în continuare în partidul pe listele căruia au fost aleși. Apare și această posibilitate de a fi independenți”, a precizat Dragnea.

Vicepremierul Liviu Dragnea a fost prezent, vineri, la Târgoviște, unde a înmânat cheile a 12 microbuze școlare către primari din județ și a participat la semnarea mai multor contracte pe OG 28/2013 vizând Programul național de dezvoltare rurală și a susținut o conferință de presă.

error: Conţinut protejat !!