Focar de scarlatină de la o grădiniţă din Târgovişte, DSP a anunţat doar după ce un părinte a postat pe facebook şi a fost preluat de presă

Focar de scarlatină de la o grădiniţă din Târgovişte, DSP a anunţat doar după ce un părinte a postat pe facebook şi a fost preluat de presă

DSP Dâmboviţa a anunţat, joi după amiază, că la o grădiniţă din Târgovişte este un focar de scarlatină. Informarea publică a venit doar după ce un părinte a scris pe facebook despre cazurile de scarlatină din grădiniţă şi s-a arătat nemulţumit că părinţii nu sunt informaţi corespunzător. După ce dimineată presa locală a făcut publică postarea părintelui, DSP Dâmboviţa a avut nevoie de o zi întreagă să facă verificări, iar după ora 16 a emis un comunicat de presă şi a anunţat focarul de scarlatină.

COMUNICAT DE  PRESA

In data de 11 octombrie 2017, D.S.P. Dambovita a fost informata de catre medicul de medicina scolara despre apartitia a doua cazuri de scarlatina la grupa mijlocie a Gradinitei cu Program Prelungit numarul 16 din Targoviste.

In acest context, prin personalul de specialitate din Compartimentele Boli transmisibile si igiena scolara, s-au verificat:

-modul de supraveghere zilnica a starii de sanatate a copiilor prin efectuarea triajului epidemiologic de catre medicul de colectivitate;

-indeplinirea atributiilor specifice personalului medico-sanitar, conform

metodologiei de supraveghere a scarlatinei;

  • conditiile igienico-sanitare, precum si stocurile de produse biocide,

materiale de curatenie si a modului de utilizare a acestora.

Nu au fost constatate deficiente.

In cursul acestei dimineti, a fost confirmat un al treilea caz de scarlatina, intrunindu-se conditiile declararii unui focar de colectivitate. A fost demarata ancheta epidemiologica preliminara si au fost dispuse si alte masuri specifice pentru limitarea focarului.

In data de 12.10. 2017, cu ocazia controlului efectuat in unitate de care

inspectorii Serviciului de Control in Sanatate Publica, s-au constatat urmatoarele:

-gradinita este curat intretinuta in toate spatiile utilizate

-in unitate exista materiale de curatenie, detergenti si produse biocide in cantitate suficienta care sunt utilizate conform procedurilor de lucru.

-au fost efectuate operatiuni de dezinfectie a intregii unitati cu prestator autorizat.

S-au facut recomandari privind intensificarea operatiunilor de curatenie si dezinfectie in unitate, aerisirea frecventa a salilor de grupa ori de cate ori copiii desfasoara activitati in alte spatii, cresterea concentratiilor de produse biocide utilizate, cu supravegherea modului de preparare si utilizare a acestora, supravegherea si trierea zilnica a copiilor la intrarea in colectivitate, educatia sanitara a parintilor, personalului gradinitei si prescolarilor, in vederea limitarii focarului de scarlatina.

DSP Dambovita, va recolta probe biologice de la cazurile suspecte si contactii febrili si/ sau cu angina eritematoasa, conform Metodologiei de Supraveghere a Scarlatinei in Romania.

Unitatea de invatamant va fi sanctionata contraventional pentru neanuntarea la DSP Dambovita a modificarilor intervenite in structura functionala a acesteia.

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. Sorin STOICA

error: Conţinut protejat !!