Gabriel Plăiaşu (deputat PNL), despre falimentul COS Târgovişte: Vina este la Ministerul Economiei

Gabriel Plăiaşu (deputat PNL), despre falimentul COS Târgovişte: Vina este la Ministerul Economiei

Deputatul PNL de Dâmboviţa Gabriel Plăiaşu a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, în contextul declanşării falimentului pentru Combinatul de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte, că vina este la Ministerul Economiei.

„Într-o încercare disperată de rezolvare a problemei, undeva la începutul anului, am mers la combinat împreună cu o delegaţie, să vedem la faţa locului dacă oamenii ăia erau pregătiţi să reînceapă producţia. Ce vă spun acum este trist, dar adevărat: cuptorul ăla e pregătit, e revitalizat complet, modernizat şi poate să înceapă producţia şi mâine. Erau pregătiţi la 1 ianuarie să înceapă activitatea şi cu o piaţă de desfacere asigurată, pentru că e nevoie de ce producea COS Târgovişte. Am văzut cu ochii mei acel cuptor. Este, din păcate trist”, a spus Plăiaşu.

Acesta susţine că ministrul Economiei, Claudiu Năsui (USR), putea lua o decizie prin care combinatul să fie salvat.

„Viziunea domnului ministru Năsui că va vinde acest activ unei firme private, că el nu vrea să vină să naţionalizeze COS Târgovişte este una proastă, din punctul meu de vedere. I-am făcut o întrebare, din calitatea mea de deputat, domnului ministru şi am primit un răspuns, în sensul a ceea ce vă zic: să avem răbdare că privatizăm. Iată că nu a venit nimeni să intre acolo. Şi vă spun că după modelul Oltchim Râmnicu Vâlcea, acolo unde statul a preluat o societate comercială în faliment, a avut ce vinde statul mai departe, după ce l-a pus pe profit din nou Aşa se putea face şi la COS Târgovişte. O preluare de creanţă în contul statului român, revitalizam activitatea de acolo şi statul putea după 3-4 ani, după ce aducea zona respectivă pe profit, să scoată nişte bani frumoşi la bugetul de stat. Din păcate am ratat acest monet. Repet, vina este la Ministerul Economiei”, a afirmat deputatul PNL Gabriel Plăiaşu.  

E oarecum surprinzător ca liberalii care conduc guvernul prin premierul Florin Cîţu să spună că un minister din guvern e de vină. Asta arată clar problemele dintre PNL şi USR.

Tribunalul Dâmboviţa a decis pe 30 iunie intrarea în faliment a COS Târgovişte.

Guvernanţii au avut un plan de salvare a combinatului, dar acesta nu a mai fost pus în practică. În noiembrie 2020, într-o adunare publică în faţa Prefecturii Dâmboviţa, unde era prezent şi premierul de la acea vreme Ludovic Orban, ministrul Economiei Virgil Popescu anunţa planul de salvare al combinatului, prin preluarea de către stat a activelor COS în contul datoriilor.

De la începutul anului 2020 COS Târgovişte a avut sistată activitatea de producţie. În anii anteriori au fost demolate mai multe hale din cadrul combinatului. De la peste 20.000 de angajaţi câţi avea combinatul în perioada comunistă, în ultimii ani de producţie numărul acestora a ajuns la circa 1.000.

În luna februarie 2013 pentru COS Târgovişte a fost admisă cererea de reorganizare şi s-a deschis procedura generală a insolvenţei.

La Bursa de Valori Bucureşti este anunţată suspendarea de la tranzacţionare a acţiunilor COS Târgovişte, este publicată decizia Tribunalului Dâmboviţa din data de 30 iunie 2021 şi este prezentată structura acţionariatului combinatului: Mazut Investments Limited loc. Nicosia CYP 86.60 %, statul român prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului loc. Bucureşti 4,04%, alţi acţionari 9,35%.

error: Conţinut protejat !!