În noaptea de sâmbătă spre duminică se trece la ora de vară

În noaptea de sâmbătă spre duminică se trece la ora de vară

România trece, în ultima duminică a lunii martie (în noaptea de sâmbătă spre duminică 29/30 martie 2014), la ora de vară. Ceasurile se dau înainte, ora 3.00 devenind ora 4.00.

Pe continentul european, schimbarea la ora de vară se face în toate țările, cu excepția Islandei, Belarusului și Rusiei. Schimbarea, însă, nu este simultană în toate țările, din cauza diferenței de fus orar. În unele țări, trecerea la ora de vară se realizează în prima duminică a lunii aprilie.

Ora de vară a fost introdusă, în România, pentru prima dată în 1932. Până în anul 1939, a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00 și prima duminică din octombrie, ora 01.00 (ore locale). Din 1943, practica trecerii la oar de vară a fost suspendată.

În anul 1979, România a semnat Convenția fusurilor orare, iar, în anul 1997, prin ordonanță guvernamentală, orarul de vară a fost corelat cu cel practicat în țările UE.

Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală a Soarelui și reducerea folosirii luminii artificiale.

error: Conţinut protejat !!