Ionuţ Săvoiu (deputat PSD): Sunt de acord cu taxarea pe domenii ”.ro”

savoiuProprietarii de domenii „.ro” vor plăti o taxă de înregistrare şi una anuală de reînnoire, conform unui proiect de hotărâre de Guvern.

”Nu are acelaşi impact (taxarea domeniilor ”.ro”, n.r.) ca şi creşterea pensiilor. Aş adăuga că sunt multe alte surse pentru venit decât acest tip de impozit, dar dacă Guvernul va hotărî asta voi susţine şi eu această măsură”, a declarat deputatul PSD de Dâmboviţa, Ionuţ Săvoiu, membrul în Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor de la Camera Deputaţilor.

„Taxa anuală de înregistrare şi reînnoire al unui nume de domeniu «.ro» se stabileşte, la propunerea Registrului naţional RoTLD, prin ordin al ministrului pentru Societatea Informaţională. Data de la care se va percepe această taxă pentru numele de domenii nou înregistrate este data publicării în Monitorul Oficial a ordinului. Pentru numele de domenii existente înregistratorii au obligaţia reînnoirii acestora în termen de maxim 3 luni de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial. Pentru numele de domenii înregistrate în ultimele 24 de luni, reînnoirea se face în momentul în care dreptul de folosinţă a numelui de domeniu este egal cu 24 luni”, se arată într-un proiect de hotărâre de guvern privind înregistrarea domeniilor „.ro”, publicat de Ministerul pentru Societatea Informaţională.

În prezent, costul pentru un domeniu „.ro” este 51,26 dolari, plus TVA, conform datelor disponibile pe http://www.rotld.ro/.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, prin introducerea taxei pe perioadă determinată (anuală) RoTLD va beneficia de informaţii actualizate în ceea ce priveşte domeniile active, domeniile folosite şi cele nefolosite, şi va putea debloca domeniile achiziţionate şi nefolosite în vederea punerii la dispoziţia utilizatorilor a dreptului de folosinţă a numelor respective.

Potrivit proiectului de act normativ, numele de domenii „.ro” sunt înregistrate pentru o perioadă determinată de mimin un an, care ulterior poate fi prelungită prin reînnoire. Perioada maximă pentru care se poate face înregistrarea sau reînnoirea unui nume de domeniu .ro este de doi ani.

„Poate fi înregistrant orice persoană fizică sau juridică cu condiţia să-şi asume responsabilitatea pentru utilizarea legală a numelui de domeniu şi să nu producă prin utilizarea numelui de domeniu prejudicii terţelor părţi. Responsabilitatea privind utilizarea numelor de domenii şi respectarea drepturilor de proprietate intelectuală aparţine înregistrantului. Numele de domenii nu pot fi înregistrate doar în scopul revânzării. Numele de domenii nu pot include expresii ofensatoare sau care să incite la săvârşirea unei infracţiuni. Regula de atribuire a numelor de domenii este «primul venit, primul servit»”, se mai spune în proiectul de act normativ.

error: Conţinut protejat !!