Judeţul Dâmboviţa s-a înfrăţit, de 1 decembrie, cu Raionul Căuşeni din Republica Moldova

Autorităţile din judeţul Dâmboviţa au semnat, pe 1 decembrie, acordul de înfrăţire cu Raionul Căuşeni din Republica Moldova.

Comunicat de presă

Unitate de 1 decembrie în Sala Unirii a Consiliului Județean Dâmbovița

Astăzi, 1 decembrie a.c., la sediul Consiliului Județean Dâmbovița, a avut loc evenimentul de semnare a Înțelegerii de Cooperare între Județul Dâmbovița din România și Raionul Căușeni din Republica Moldova, stabilită prin Hotărârea Consiliului Județean Dâmbovița nr. 295/24.10.2017, privind aprobarea înfrățirii Județului Dâmbovița cu Raionul Căușeni.

În deschiderea acestui eveniment, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, le-a urat bun venit oaspeților din Republica Moldova și a subliniat importanța istorică a înfrățirii de astăzi, privită ca un act de unire: ”Cu smerenie trebuie să ne înclinăm astăzi și în faţa lui Mihai Viteazul – întregitorul României de la 1600, în faţa lui Alexandru Ioan Cuza – cel care a reuşit Unirea Principatelor la 1859, în faţa neînfricaților ostași care au câştigat independenţa, la 1877, pentru noi toți sau a celor peste 250.000 de soldaţi români morţi în Primul Război Mondial, în faţa celor care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial sau în faţa celor care, în 1989, au oferit suprema jertfă a Revoluţiei. Le suntem pe deplin îndatoraţi astăzi, pentru că au înţeles,  şi-au asumat şi au creat acestei naţii un destin de care să fim mândri. Le suntem îndatoraţi pentru că, datorită lor există România de astăzi!„

Aceeași idee, cea a unirii, a fost supusă atenției și de către președintele raionului Căușeni, Nicolae Gorban, care a mulțumit autorităților județene pentru deschiderea arătată ideii de unitate a românilor de pretutindeni. Precizăm faptul că înfrățirea de astăzi a avut loc în Sala Unirii a Consiliului Județean Dâmbovița, cu puțin timp înainte de începerea festivităților dedicate Zilei Naționale a României.

Importanța actului de înfrățire a fost adusă în discuție și de către senatorul Adrian Țuțuianu, care s-a bucurat pentru continuarea dezvoltării relațiilor dintre județul Dâmbovița și Republica Moldova, proces inițiat în urmă cu câțiva ani.

Din delegația raionului Căușeni au mai făcut parte:  Donțu Ion – consilier raional, Molodilo Vasile – șef al Direcției Învățământ a raionului Căușeni, Alexandru Cojocaru – director al spitalului raional Căușeni, Nartea Maria – şef secţie Management al Curriculumului şi Formare Profesională Continuă Ialoveni, Ţurcan Ludmila – şef secţie Economie, finanţe, resurse umane, comunicare şi relaţii cu publicul Ialoveni, Gluh Ilie, reporter zonal, Compania Teleradio-Moldova;

Pentru a consolida relațiile de prietenie încheiate între județul Dâmbovița și raionul Căușeni, parafarea înțelegerii de cooperare dintre cele două părți a fost urmată de încheierea unor relații de colaborare și la nivel educațional, între Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița și Direcția de Învățământ a raionului Căușeni.

Alături de preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea, au mai fost prezenţi: Alin Manole – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Ivan Vasile Ivanoff – secretarul județului, parlamentarii dâmbovițeni: senatorul Adrian Țuțuianu, secretarul de stat în Ministerul Mediului,  Laurențiu Neculaescu, deputații Claudia Gilia, Oana Vlăducă, Dumitru Lupescu.

Consiliul Judeţean Dâmboviţa mai are semnate acorduri de cooperare şi cu raioanele Ialoveni și Ștefan Vodă  din Republica Moldova, în urma cărora Consiliului Județean Dâmbovița a contribuit la realizarea a două de investiții importante, respectiv construcția unei grădinițe în comuna Ruseștii Noi din Raionul Ialoveni și reparația capitală și dotarea tehnică a Liceului Teoretic Ștefan Vodă din Raionul Ștefan Vodă. De asemenea, a mai existat colaborare în domeniul cultural li educațional, prin aducerea elevilor din aceste raioane în tabere, în zona montană a județului.

În anul 2016, municipiul Târgoviște a semnat un acord de înfrățire cu orașul Căușeni din raionul Căușeni.

Prezenți la Târgoviște, oaspeții din Republica Moldova au participat, alături de autoritățile județene, la manifestările dedicate zilei de 1 decembrie și au vizitat obiective culturale și turistice, reprezentative pentru județul nostru.

Biroul Comunicare, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița

error: Conţinut protejat !!