Ministrul Culturii, George Ivaşcu, vizită de lucru în Dâmboviţa

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, efectuează, sâmbătă, o vizită de lucru în judeţul Dâmboviţa. Prima oprire a fost la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, iar apoi a mers la două biserici monument istoric din localitate.

Senatorul PSD de Dâmboviţa Adrian Ţuţuianu a declarat că îi va prezenta ministrului Culturii trei propuneri care să fie incluse pe lista finanţărilor din programul Centenarului Marii Uniri.

”Astăzi am să îi aduc în atenţie domnului ministru trei solicitări care cred eu că sunt foarte importante şi cu rugămintea să ne sprijine. Subiectul unu este pictura de la Biserica Domnească de la Curtea Domnească Târgovişte, nu a putut fi prinsă în proiectul de reabilitare, atunci venim complementar cu finanţare, costă circa două milioane de euro. Cel de-al doilea obiectiv important este Casa Fusea, în zona centrală a Târgoviştei, este proiectul făcut de primărie şi depus la Ministerul Culturii. Cel de-al treilea proiect pe care îl consider important este reabilitarea clădirii Şcolii de Cavalerie, monument istoric de la 1914, unde intenţionăm să realizăm un Muzeu al Tradiţiilor Militare”, a spus Ţuţuianu.

Parlamentarul a precizat că o altă propunere pe care o are este realizarea unui circuit de turism cultural cu tema Brâncoveanu.

”L-am rugat pe domnul ministru să mergem azi să vedem patru-cinci biserici din municipiul Târgovişte, toate monumente istorice foarte vechi, între anii 1.500 şi 1.700, să mergem la Mănăstirea Gorgota şi la Doiceşti pentru că vreau să vedem acolo Curtea Domnească a lui Brâncoveanu. I-am şi propus domnului ministru să realizăm un circuit de turism cultural cu plecare din Bucureşti de la Biserica Sf. Gheorghe, unde este înhumat Brâncoveanu, să meregm apoi la Mogoşoaia, la Potlogi, Târgovişte şi apoi la Doiceşti, iar circuitul poate continua spre zona Ardealului unde avem de asemenea ctitorii”, a adăugat Adrian Ţuţuianu.

Ministrul Culturii are în programul vizitei de sâmbătă şi o întâlnire, la sediul Teatrului Tony Bulandra din Târgovişte, cu salariaţi ai instituţiei teatrale, ai Centrul Judeţean de Cultură, reprezentanţi ai Uniunii Urbaniştilor, Ordinului Arhitecţilor, Societăţii Scriitorilor Târgovişteni şi primari.

Edilii din Dâmboviţa vor să discute cu ministrul George Ivaşcu despre simplificarea procedurilor de obţinere a avizelor şi autorizaţiilor de la Ministerul Culturii, atât pentru lucrări publice: drum, apă, canal, cât şi pentru lucrări care privesc monumentele istorice.

error: Conţinut protejat !!