Obiceiuri de Florii

Obiceiuri de Florii

În Duminica Floriilor oamenii merg la biserică având ramuri de salcie. Ele sunt sfinţite şi apoi puse la icoane. Se zice că nu e bine să arunci ramurile vechi, dacă nu ai adus altele noiRamurile de salcie se pun la pomii fructiferi să rodească, la stupi, să fie binecuvântate albinele, la şale pentru a scăpa de durerile de spate. În unele locuri există obiceiul ca părinţii să-şi atingă copiii cu ramurile de salcie aduse de la biserică pentru a creşte sănătoşi şi înţelepţi. Alţii dau de mâncare salcia animalelor, pentru a le feri de boli tot anul. Când cade grindină se aruncă mâţişorii de la salcia adusă de la biserică pentru a o alunga.

În Duminica Floriilor fetele şi femeile dau jos de la mână Mărţişorul şi îl leagă între crengile unui copac înflorit, pentru a primi ocrotire divină, sănătate şi spor în casă.

În Duminica Floriilor, fetele care vor să se mărite scot la soare zestrea pentru a chema ursitul.

Se spune că cine mănâncă peşte în Duminica Floriilor se va lecui de orice boală. Tot ce se găteşte din peşte în această zi are puteri tămăduitoare.

Cine se va spăla pe cap în Duminica Floriilor va albi peste noapte.

De asemenea, în multe zone este împământenită credinţa că aşa cum va fi vremea în Dumica Floriilor, aşa va fi şi în ziua de Paşti.

error: Conţinut protejat !!