#parlamentare2016 Peste 430.000 de dâmboviţeni sunt aşteptaţi la vot

#parlamentare2016 Peste 430.000 de dâmboviţeni sunt aşteptaţi la vot

Peste 430.000 de dâmboviţeni sunt aşteptaţi, duminică, la vot, pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlament.

La nivelul judeţului Dâmboviţa sunt organizate 432 de secţii de votare, iar pe listele permanente sunt trecuţi 431.352 alegători.

11 formaţiuni politice au candidaţi la aceste alegeri în Dâmboviţa. La nivelul judeţului Dâmboviţa sunt trei posturi de senator şi şapte de deputat.

Senatorii și deputații se aleg prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporționale. Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților este de un deputat la 73.000 de locuitori, iar norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 de locuitori.

În circumscripțiile electorale din țară vor fi aleși 308 deputați și 134 de senatori. În circumscripția electorală 43 pentru cetățenii români cu domiciliul în afara țării vor fi aleși 2 senatori și 4 deputați.

Camera Deputaților și Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungește de drept în caz de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență, până la încetarea acestora. Candidații trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puțin 23 de ani pentru a fi aleși în Camera Deputaților și de cel puțin 33 de ani pentru a fi aleși în Senat.

Potrivit legii, este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum și sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediul secțiilor să voteze sau nu un anumit partid politic ori un candidat independent. Alegătorii au dreptul la un singur vot.

 

error: Conţinut protejat !!