„Podoabe ale jupâneselor de la Curtea Domnească din Târgovişte” – expoziţie la Muzeul Tiparului Târgovişte

„Podoabe ale jupâneselor de la Curtea Domnească din Târgovişte” – expoziţie la Muzeul Tiparului Târgovişte

Expoziţia „Podoabe ale jupâneselor de la Curtea Domnească din Târgovişte” are loc în perioada 16 martie – 16 aprilie, la Muzeul Tiparului Târgovişte, se arată într-un comunicat al Complexului Muzeal Curtea Domnească din municipiu, remis marţi.

„Consiliul Judeţean Dâmboviţa, prin Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, continuă seria de expuneri lunare, sub genericul Comori în obiectiv, cu prezentarea unor artefacte din categoria podoabelor şi cea a accesoriilor vestimentare. Noua propunere are la bază piesele de inventar funerar descoperite în cimitirul bisericii Sfânta Vineri, campania 2018. Obiecte precum cercei, paiete, ornamente de tipul coroniţei, ace pentru prinderea voalului etc., grupate pe categorii şi etalate într-un mod inedit, ilustrează un exemplu de înfrumuseţare a unei jupânese de la Curtea domnească din Târgovişte, din perioada secolelor XVI-XVII”, se arată în comunicatul de presă.

De asemenea, secvenţe din timpul cercetărilor, imagini cu artefacte surprinse în context arheologic, detalii ale unor obiecte spectaculoase, filmări tridimensionale ale acestora, se vor regăsi într-o proiecţie care completează informaţia expoziţiei.

„În urma cercetării artefactelor, au fost evidenţiate următoarele grupuri de bază, determinate de tipul descoperirilor: podoabe pentru cap şi pentru acoperământul capului (cercei, ace destinate fixării sau decorării, diverse  obiecte ornamentale de tipul coroniţelor), accesorii vestimentare (nasturi, copci), podoabe pentru mâini (inele cu piatră). Este cert faptul că valoarea veşmintelor nu se rezuma doar la materialele scumpe ci şi la podoabele care le înfrumuseţau. Piese de îmbrăcăminte, cunoscute la curţile domneşti şi boiereşti, s-au transmis şi altor categorii, însă în materiale mai puţin luxoase şi cu ornamente mai simple”, se mai arată în comunicatul Complexului Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte.

Conform sursei citate, un element caracteristic al costumului de curte românesc din secolele XV-XVII, cunoscut în detaliu din surse iconografice, era învelitoarea capului, care la femeile măritate, doamne sau boieroaice, cuprindea un văl de pânză (maramă) prins de bonetă în ace cu terminaţii laborioase. Indiferent de tipul lor, agrafele veneau să completeze decorul la nivelul capului. De dimensiuni variate, se compuneau dintr-o tijă ascuţită la o extremitate şi la cealaltă prevăzută cu diferite elemente ornamentale.

La expoziţie, în categoria podoabelor pentru cap, cerceii sunt cei care, prin varietate, prin folosinţa lor continuă, ocupă un loc aparte.

„Între tipurile descoperite, atrag atenţia cerceii în formă de rozetă, cu pietre semipreţioase, pe una din feţe de culoare verde, şi grena pe cealaltă. Existenţa unui şnur din material textil, surprins, la momentul descoperirii,la unul din cercei, ne determină să ne gândim şi la posibilitatea utilizării acestei piese ca parte a unei garnituri de podoabe. Printre podoabele descoperite se regăsesc şi obiecte legate direct de aspectul vestimentaţiei, precum nasturii şi copcile”, mai informează Complexul Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte.

Accesoriile vestimentare au fost descoperite în asociere cu obiecte de tipul cerceilor, inelelor, acelor de văl, monedelor, fragmentelor de ţesătură, firelor de aur sau argint, recipiente din sticlă, sigilii comerciale etc.

Organizatorii expoziţiei mai precizează că din categoria podoabelor pentru mâini, inelele sunt numeroase, raportate la dimensiunea zonei cercetate, iar tipologic, destul de variate. Aspectul inelului variază, evident, în funcţie de rolul pe care acesta l-a avut în timp, de la obiect de podoabă, la însemn de distincţie socială sau obiect cu conotaţii religioase.

Expoziţia poate fi vizitată la Curtea Domnească din Târgovişte, în clădirea Muzeului Tiparului şi al Cărţii Vechi Româneşti, într-un spaţiu special amenajat.

error: Conţinut protejat !!