Poliţia Dâmboviţa: Ce este metoda ”accidentul” şi ce trebuie să faceţi să nu fiţi înşelaţi

Poliţia Dâmboviţa: Ce este metoda ”accidentul” şi ce trebuie să faceţi să nu fiţi înşelaţi

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa atrage atenţia cetăţenilor cu privire la metoda ”accidentul”, o modalitate de înşelăciune prin telefon, utilizată adesea de hoţi.

În cazul infracţiunii de înşelăciune săvârşită prin intermediul telefonului mobil, modul de operare purtând denumirea „Accidentul”, o persoană contactează telefonic membrii unei familii, în special părinţii, cărora sub pretextul implicării unor rude în accidente rutiere, le solicită depunerea unor sume de bani în diferite conturi bancare în vederea soluţionării evenimentului.

Cu această ocazie, bănuitul îşi atribuie calităţi false: avocat sau victima presupusului accident.

Deseori, sub impulsul emoţional, părţile vătămate nu verifică veridicitatea celor afirmate de bănuiţi, transferând diferite sume de bani.

Pentru prevenirea unor astfel de situaţii, poliţiştii dâmboviţeni recomandă cetăţenilor:

-manifestaţi prudenţă în cazul în care sunteţi contactaţi telefonic şi nu daţi curs solicitării de a trimite bani persoanelor necunoscute, în ciuda impulsului imediat cauzat de reacţia emoţională

-verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier ; cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare sau sunaţi chiar persoana respectivă pe numărul cunoscut de dumneavoastră. În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile.

Dacă sunteţi contactat de un „binevoitor”, care vă apelează în numele unei rude apropiate, şi totuşi nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin, nu mergeţi la aceste întâlniri decât însoţiţi de reprezentanţii poliţiei.

Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmarească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini.

Nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon, dacă apelul provine de la un număr ascuns sau pe care dumneavostră nu îl cunoaşteţi.

Nu trimiteţi copii de pe cartea de identitate sau de pe cardul de credit prin email sau fax persoanelor necunoscute.

error: Conţinut protejat !!