Proiect PSD: Imnul se intonează și în competițiile oficiale de nivel național

Proiect PSD: Imnul se intonează și în competițiile oficiale de nivel național

Membri ai conducerii PSD au depus în această săptămână la Camera Deputaților un proiect de lege care prevede că imnul național se intonează pe stadioane și alte baze sportive cu ocazia desfășurării competițiilor sportive oficiale de nivel național, etapele finale, pentru toate categoriile de vârstă, scrie Agerpres.

Proiectul de lege este semnat de deputații Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea, Marian Neacșu, Florin Pâslaru, Florin Iordache și de senatorii Gabriela Firea și Mihai Fifor și are ca obiect de reglementare lărgirea cadrului legal vizând obligativitatea intonării imnului național.

Această inițiativă legislativă prevede că legea privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice se completează cu următorul articol: „Imnul național se intonează pe stadioane și alte baze sportive, cu ocazia desfășurării competițiilor sportive oficiale, de nivel național, etapele finale, pentru toate categoriile de vârstă”.

suporter targovistean la partida de baschet feminin CSM Târgoviște - Sepsi Sf. Gheorghe (2 decembrie 2015)

suporter târgoviștean la partida de baschet feminin CSM Târgoviște – Sepsi Sf. Gheorghe (2 decembrie 2015)

Potrivit expunerii de motive, Comitetul Olimpic și Sportiv Român a solicitat Parlamentului amendarea legii.

„Imnul național reprezintă un simbol al identității naționale cu influență directă asupra mentalității generale și cu un rol foarte important în formarea și educația copiilor și tinerilor și constituie una din cele mai elevate formule de afirmare și cultivare a sentimentului de mândrie națională bazat pe tradiție, respect al valorilor și excelență”, mai spun inițiatorii în expunerea de motive.

Caracterul educativ al competițiilor sportive poate contribui la întărirea sentimentului de apartenență națională, activitatea sportivă este un real vector de influență, un puternic factor de integrare care contribuie la creșterea coeziunii sociale și naționale, iar o ceremonie la care se intonează imnul național face din eveniment unul solemn, subliniază inițiatorii.

„Prezenta completare a legislației are ca scop să contribuie la întărirea sentimentului competitorilor sportivi, de orice vârstă, de apartenență la un mediu sigur, protector, lipsit de discriminări sau tensiuni sociale — statul român”, mai punctează aceștia.

Pe 27 ianuarie, la Târgovişte, imnul naţional a fost intonat de o fanfară înaintea meciului de baschet feminin disputat, la Sala Sporturilor, între echipa gazdă, CSM, şi U Cluj. Publicul prezent s-a ridicat în picioare şi s-a alăturat fanfarei la intonarea imnului.

Galeria echipei din Târgovişte a afişat un banner pe care scria ”Imnul naţional s-aude în toată ţara/ Deşi e interzis de Lipă trădătoarea”.

Gestul venea ca reacţie la scandalul legat de intonarea imnului la competiţiile sportive interne.

error: Conţinut protejat !!