Record de vizitatori la Peştera Ialomiţei

Record de vizitatori la Peştera Ialomiţei

Peste 13.000 de persoane au vizitat Peştera Ialomiţei de la inaugurarea din 25 iulie şi până acum, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

”Aşa cum am înţeles să promovez inaugurarea peşterii, vreau să vă anunţ că rezultatele sunt spectaculoase (…). Din data de 26 iulie până în data de 3 august am avut 11.469 de vizitatori, am încasat 84.740 de lei. În data de 25 iulie, ziua inaugurării, intrarea a fost gratuită, au venit 1.784 de vizitatori. Cred că este cea mai mare încasare pe care o are consiliul judeţean ca venit propriu de la un obiectiv turistic. Sper să continuăm parcursul acesta bun”, a precizat Ţuţuianu.

Peştera Ialomiţei din masivul Bucegi a fost inaugurată, pe 25 iulie 2015, după reabilitarea cu fonduri europene de 6,4 milioane de lei.

Peştera Ialomiţei are o lungime de circa 1.100 de metri, dintre care 450 sunt accesibili şi amenajaţi pentru vizitare.

Intrarea peşterii este orientată spre est, iar gura peşterii, sub formă de semielipsă, are o înălţime de 20 metri şi o lăţime de 16 metri. Temperatura în peşteră oscilează între 4 şi 6 grade Celsius. Umiditatea este destul de mare, între 85 şi 100%.

Fondurile necesare reabilitării au fost accesate de Consiliul Judeţean Dâmboviţa prin programul Operaţional Regional 2007-2013. Valoarea proiectului a fost de 6,4 milioane de lei, din care nerambursabili 4,6 milioane de lei.

În cadrul proiectului a fost modernizată aleea de acces la peşteră, căile de acces în interiorul peşterii, au fost refăcute instalaţiile electrice şi a fost amenajat un punct de informare turistică. La intrarea în peşteră a fost instalată o scenă pentru oficierea de slujbe sau pentru susţinerea unor concerte.

Peştera Ialomiţei este deschisă de marţi până duminică, între orele 9:00 – 18:00.

Taxă intrare: 10 lei pentru adulţi, 5 lei pentru copii.

error: Conţinut protejat !!