Secţia Ortopedie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte, amenajată ca spaţiu de primire pacienţi cu coronavirus

Secţia Ortopedie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte, amenajată ca spaţiu de primire pacienţi cu coronavirus

Secţia de Ortopedie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte (SJUT) a fost amenajată ca spaţiu de primire pacienţi cu coronavirus, având şi o nouă secţie de ATI, se arată într-un comunicat al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, remis, vineri.

Secţia de Ortopedie funcţiona într-o incintă separată de clădirea principală a spitalului.

„Pavilionul a fost modernizat şi organizat pe trei circuite care să răspundă normelor de protecţie şi igienă pentru personalul medical, dar şi în ce priveşte tratamentul aplicat pacienţilor infectaţi cu coronavirus. În plus, această secţie a fost echipată cu panouri de comandă şi control, care permit personalului medical să supravegheze şi să asiste pacienţii, la cele mai înalte standarde de siguranţă (…) Circuitul personalului a fost gândit în aşa fel încât să se încadreze în zone diferite de risc, de la mic la mare, atunci când se face accesul, şi invers, la ieşire, zonele fiind marcate în culorile verde, galben şi roşu”, precizează CJ Dâmboviţa.

Pavilionul este dispus pe două nivele şi conţine în total 36 paturi, din care 6 paturi de terapie intensivă. La etajul întâi, s-a înfiinţat şi un spaţiu de odihnă pentru personal.

„Secţia Ortopedie va funcţiona ca un mic spital, aproape independent de restul spitalului. Felicit epidemiologii spitalului pentru modul în care au gândit acest spaţiu. A fost o muncă de aproximativ 3 săptămâni, dar ne mândrim cu ceea ce am reuşit să facem. Investiţia nu a fost mică (…). Am modernizat cele trei săli de operaţie existente, am organizat două saloane de terapie intensivă cu şase paturi ultramoderne – cu ventilatoare, monitoare, staţii şi centrale de monitorizare a parametrilor, centrale de vizualizare a pacienţilor. Am schimbat uşile cu unele transparente, astfel încât personalul să nu intre de foarte multe ori la pacienţi, iar gradul de expunere să se reducă, întrucât protecţia personalului este prioritară în aceeaşi măsură ca îngrijirea pacientului”, spune managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte, Claudiu Dumitrescu.

În cadrul secţiei a afost realizat şi un circuit epidemiologic şi au fost luate măsuri de protecţie atât a personalului, cât şi pacienţilor.

„Circuitele de la Pavilionul Ortopedie au fost gândite pe 3 zone: o zonă verde, cu risc scăzut, în care se va face accesul personalului direct de afară, pentru echipare; o zonă galbenă, intermediară, cu risc mediu, între zona verde şi zona roşie, cu pacienţi. În această zonă galbenă, personalul se dezechipează când vine din zona roşie, după ce a îngrijit pacienţi COVID-19 pozitivi şi, respectiv, zona roşie – zonă cu risc crescut, în care se află pacienţii şi unde sunt şi alte cabinete ale personalului; în aceste locaţii din zona roşie, tot personalul va purta echipament de protecţie complet. Dacă ar trebui să rămână în echipamentul de spital, personalul va urma obligatoriu circuitul invers, adică: zonă roşie, zonă galbenă (dezechipare şi rămânere în echipament de spital), iar apoi trecerea în zona verde”, a declarat medicul epidemiolog din cadrul SJUT, Răzvan Berechet.

Măsura amenajării acestei secţii vine în contextul în care la Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice Răcari au fost confirmate recent cu coronavirus 41 de persoane, beneficiari şi angajaţi.

„Avem situaţia din comuna Răcari, unde 41 de persoane sunt infectate. Problema este că toţi aceşti pacienţi au fost transportaţi astăzi la Secţia de Boli Infecţioase din Municipiul Târgovişte. Am gândit acest circuit împreună cu colegii de la spitalul judeţean tocmai pentru că ne-am aşteptat să avem o incidenţă a cazurilor de coronavirus, dacă nu mare, cel puţin la un nivel mediu în judeţul Dâmboviţa, iar colegii de la SJUT au întreprins această acţiune, şi anume au gândit un circuit autonom, complet separat. Îi felicit pentru ceea ce au reuşit să facă şi, de asemenea, vreau să le mulţumesc tuturor acelora care ne-au sprijinit prin donaţii”, a spus preşedintele CJ Dâmboviţa, Alexandru Oprea.

error: Conţinut protejat !!