Șofranul – condimentul cu prețul mai mare ca valoarea aurului

Șofranul – condimentul cu prețul mai mare ca valoarea aurului

Șofranul este cel mai scump și căutat condiment la nivel mondial, cunoscut și sub denumirea ‘aurul roșu’. Este folosit în cele mai exclusiviste restaurante ale planetei și în cele mai gustoase preparate din bucătăriile tradiționale din diferite zone de pe glob, scrie CNN.com.

Cu un preț de 65 de dolari pentru un gram, pentru calitatea cea mai bună, șofranul este mai scump decât cel mai tranzacționat metal la nivel mondial, în speță aurul. Valoarea sa s-a menținut constant ridicată din cauza metodelor intensive de recoltare, fiind necesară strângerea a peste 200.000 de fire delicate de șofran de la aproximativ 70.000 de flori șofran.

Țara cea mai cunoscută pentru cultivarea șofranului este Iranul, unde tradiția datează de aproximativ 3.000 de ani. Iranul produce aproximativ 90% din cele 250 de tone de șofran realizate anual la nivel mondial, datorită condițiilor meteo unice care asigură o aromă puternică florii de șofran, calitatea puternic aromată fiind de altfel o caracteristică pentru preparatele culinare locale, pentru cosmeticele sau medicina tradițională de proveniență iraniană.

Comerțul cu șofran, în schimb, a devenit tot mai anevoios în ultimii ani pentru comercianți din cauza sancțiunilor internaționale impuse Teheranului din cauza programului nuclear iranian, astfel că numeroase companii și bănci iraniene nu pot accesa piețele de desfacere din Europa, Canada și SUA și nici sprijin financiar din partea organizațiilor monetare internaționale.

Unele companii iraniene au adoptat politica barterului și primesc la schimb de la partenerii indieni sau chinezi bunuri de larg consum sau alimente în schimbul șofranului.

Potrivit Consiliului Național Iranian pentru Șofran, industria șofranului a crescut cu 36% în 2014, iar prețul pentru un kilogram de șofran a crescut ușor la aproximativ 2.000 de dolari pentru un kilogram de șofran.

Reprezentanții industriei cultivării șofranului încearcă să dezvolte noi tehnologii și să valorifice multiplu șofranul, chiar în ce privește tratamentele medicale. Guvernul iranian a anunțat un plan în acest sens pentru a încuraja cultivarea șofranului în cât mai multe zone pentru a extinde culturile.

Dacă sancțiunile internaționale impuse Iranului vor fi ridicate, așa cum s-a vehiculat în cadrul rundelor de negocieri în format P5+1, următoarea problemă vor fi prețurile uriașe pentru că cererea este tot mai mare. Companiile occidentale se aliniază tendinței de a investi în presupusa noua piață, iar produsele realizate din șofran vor fi foarte apreciate. În cadrul acestui scenariu, comercianții iranieni vor fi recompensați foarte mult pentru flexibilitatea de care au dat dovadă, potrivit CNN.com.

error: Conţinut protejat !!