Spectaculoasă ploaie de stele în noaptea de miercuri spre joi

Spectaculoasă ploaie de stele în noaptea de miercuri spre joi

Activitatea curentului de meteori Perseide are cea mai mare intensitate, anul acesta, în noaptea de miercuri spre joi, ploaia de stele putând fi observată cu ochiul liber.

Pentru o bună observare a curentului Perseide este nevoie ca cerul să fie perfect senin şi lipsit de poluare luminoasă.

”În perioada 10-15 august curentul de meteori Perseide este foarte activ. Maximum de activitate anul acesta este anunțat între 12 august ora 18 UT și 13 august ora 14 UT. Deci, practic din România, cea mai activă noapte ar trebui să fie în 12/13 august”, informează Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM).

Societatea Astronomică Română de Meteori este o organizaţie neguvernamentală cu sediul central la Târgovişte.

SARM organizează observaţii ale ploii de stele în cadrul taberei de astronomie ”Perseide”, în perioada 10-15 august, la Runcu, județul Dâmboviţa.

Curentul de meteori Perseide este cel mai cunoscut dintre toţi curenţii de meteori majori activi pe parcursul unui an.

Aproape o sută de stele căzătoare pe oră vor putea fi văzute pe cer în noaptea de miercuri spre joi.

„Show-ul promite să fie spectaculos în acest an”, a declarat pentru AFP Morgan Hollis, astronom la Royal Astronomical Society.

Spectacolul, vizibil de pe tot globul, este oferit de Perseide, mici particule ale cometei Swift-Tuttle, care se intersectează în fiecare an cu orbita terestră între mijlocul lunii iulie și cel al lunii august. „Intrând în lumea noastră, Perseidele — mici bucăți de cometă — se lovesc de molecule din atmosferă și acest șoc, extrem de violent, produce lumină”, explică Jeremie Vaubaillon, astronom la Observatorul din Paris. „Fiecare bucată se transformă în stea căzătoare”, adaugă el.

„Se spune că aceste mici bucăți ‘se consumă’, dar nu ard. Încetul cu încetul, moleculele din aer le smulg pe cele de pe fragmentul ceresc, până când acesta nu mai există. Este capătul călătoriei sale, al vieții sale”, care lasă frumoase urme luminoase pe cer, adaugă omul de știință.

Spectacolul este variat fiindcă Perseidele au mărimi diferite, de la fragmente de stâncă la particule minuscule de praf, și călătoresc arbitrar, singure sau în grup, la distanțe de câțiva zeci de kilometri la câteva sute, și cu viteze diferite.

În acest an, apogeul activității Perseidelor are loc în noaptea 12-13 august. „Este data la care Pământul trece cu adevărat prin centrul norului și pot fi văzute cele mai multe stele căzătoare”, arată Clement Plantureux de la Asociația Franceză de Astronomie. „Se vor putea vedea și o sută pe oră”, adaugă Morgan Hollis, astronom la Royal Astronomical Society.

error: Conţinut protejat !!