Statuetă din os, veche de circa 20.000 de ani, descoperită de arheologi dâmboviţeni

Statuetă din os, veche de circa 20.000 de ani, descoperită de arheologi dâmboviţeni

O statuetă din os, veche de 20.000 de ani, a fost descoperită, marţi, de arheologi dâmboviţeni în situl Poiana Cireşului din Piatra Neamţ, a declarat responsabilul de şantier din site, dr. Elena-Cristina Niţu.

Descoperirea are o importanţă mondială, susţin arheologii dâmboviţeni.

”Chiar astăzi (marţi, n.r.) am descoperit o statuetă din os, este prima statuetă de paleolitic descoperită în România. Statueta provine dintr-un nivel de 20.000 de ani, asta însemnând ultimul maxim glaciar, nivelul este specific unor vânători de ren. Aşezarea este exact focusată pe aşa ceva, pe vânătoarea renului din ultimul maxim glaciar. Statueta este descoperită într-un context mai amplu, pentru că tot astăzi s-au mai descoperit încă două obiecte de artă: un pandantiv din dinte de vulpe şi o rondea perforată care se purta pe veşminte”, a precizat, pentru AGERPRES, responsabilul de şantier din sit, dr. Elena-Cristina Niţu.

Arheologii subliniază importanţa descoperirii acestei statuete, fiind cunoscute pe plan mondial puţine astfel de obiecte vechi.

”Importanţa descoperirii statuetei este mondială. Este mondială pentru că sunt foarte puţine statuete de 20.000 de ani vechime care au fost descoperite în Europa şi Asia(…). Statueta de aici are exact caracteristicile graveţianului estic, este similară cu ce s-a descoperit în aşezări din Rusia”, a mai spus Elena-Cristina Niţu.

Tot în luna august a fost descoperit, în acelaşi sit, un pandantiv de piatră, vechi de circa 20.000 de ani.

Cercetările de la Poiana Cireşului se desfăşoară sub egida Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească Târgovişte, prin responsabil de şantier dr. Elena-Cristina Niţu şi directorul instituţiei dr. Ovidiu Cîrstina, cu participarea studenţilor Universităţii Valahia din Târgovişte sub coordonarea prof. univ. dr. Marin Cârciumaru, a Complexului Judeţean Muzeal Neamţ.

error: Conţinut protejat !!