Târgovişte: Steag de 100 de metri, arborat pe Turnul Chindiei (foto)

Un steag lung de 100 de metri a fost purtat, marţi, de militari şi copii pe străzile din centrul municipiului Târgovişte şi apoi arborat pe Turnul Chindiei, într-un eveniment dedicat Micii Unirii, aniversată pe 24 ianuarie.

Evenimentul a debutat în Piața Mihai Viteazul din municipiu, iar steagul a fost purtat de militari de la Garnizoana Târgovişte şi elevi de gimnaziu şi liceu, pe traseul Piața Mihai Viteazul – Centrul vechi- Muzeul de Arte – Curtea Domnească. În cadrul Complexului Curtea Domnească steagul a fost arborat în Turnul Chindia, s-au intonat cântece patriotice și imnul de stat.

”Este un moment foarte emoţionant, este unul dintre cele mai emoţionante momente pe care le-am trăit. Vreau să vă felicit pentru acest eveniment. 24 ianuarie 1859 este data la care neamul românesc a reluat drumul către făurirea statului naţional unitar român (…). Mă bucur foarte mult că sunt atât de mulţi copii care participă la acest eveniment, pentru că este important ca generaţiile care vin după noi să cunoască momentele importante din istoria neamului românesc”, a spus primarul Târgoviştei, Cristian Stan.

Organizatorii au spus că au ales dimensiunea de 100 de metri a steagului pentru a marca, în anul centenarului unirii, fiecare an de la eveniment.

La finalul manifestării, cei prezenţi s-au prins în Hora Unirii.

În programul evenimentului este inclus şi concursul  regional de arte vizuale și istorie ”Unirea-națiunea a făcut-o!”, concurs organizat de Școala Gimnazială „Vasile Cârlova” Târgoviște, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, Primăria Municipiului Târgoviște și Consiliul Județean Dâmbovița, Alianța pentru Centenar, Centrul Europe Direct, Palatul Copiilor Târgoviște și Complexul Muzeal Curtea  Domnească.

Concursul adresat elevilor de liceu și de gimnaziu se va desfășura, în continuarea programului în incinta Școlii Gimnaziale ”Vasile Cârlova” din Târgovişte.

Peste 300 de elevi au fost prezenţi la manifestarea de marţi de la Târgovişte, lor li s-au alăturat oficiali, militari şi localnici. Deşi apare printre organizatori, Consiliul Judeţean Dâmboviţa a ignorat complet evenimentul de marţi de la Curtea Domnească Târgovişte, la fel şi Prefectura Dâmboviţa.

Pentru a marca ziua de 24 ianuarie, Prefectura a organizat pentru miercuri obişnuitele manifestări, programul fiind acelaşi în fiecare an: alocuţiuni ale oficialilor, defilarea Gărzii de onoare, Hora Unirii.

error: Conţinut protejat !!