Vineri 13 – superstiţii pentru această zi

vineri-13

Vineri 13 este o asociere nefericită în opinia multor oameni. 13 este un număr considerat cu ghinion, iar vineri este considerată o zi nefastă. Drept urmare, în lume circulă foarte multe superstiţii cu privire această zi.

În ciuda faptului că nimeni nu ştie exact momentul în care s-a produs acest fenomen de combinare a celor două superstiţii, majoritatea studiilor arată că „vineri 13” este o superstiţie a secolului XX. Cert este că, până în 1908, „vineri 13” pătrunsese în mentalul colectiv, dovadă fiind un articol din New York Times din 4 martie în care autorul nota: „Vineri 13 nu îl sperie pe Senatorul Own”.

De la cine a pornit Vineri 13

Unii specialişti sunt de părere că „vinovat” pentru introducerea superstiţiei în mentalul colectiv ar fi fost Thomas W. Lawson, un finanţist şi specluator de bursă, supranumit şi „regele cuprului”. Lawson a fost autorul unor diatribe la adresa speculaţiilor la bursă şi, în 1907, a publicat singurul său roman intitulat „Vineri, treisprezece”. Deşi azi este complet dat uitării, se pare că acest roman a stat la baza coroborării dintre cele două superstiţii temute, în imaginarul colectiv.

Următoarea afirmare în presă a lui Lawson a fost în vineri 13 septembrie, acelaşi an. Într-un text de reclamă publicat la secţiunea economică din New York Times, speculatorul sfătuia cititorii să cumpere acţiuni ale unor companii de care el era interesat, motivând că, în această zi, bursa este vulnerabilă din cauza superstiţiei legate de 13. Acest text de promovare, cât şi celelalte făcute pentru romanul său, reprezintă unele dintre primele atestări scrise ale superstiţiei „vineri 13”.

În anii ’30, vineri 13 devenise cea mai populară superstiţie din Statele Unite. Un studiu din 1933, publicat în Journal of Abnormal Psychology, realizat pe studenţi din şapte colegii americane, indica faptul că 95% din studenţii din anul patru şi 91% din cei din anul I credeau că ziua de vineri 13 aduce ghinion.

Uneori, superstiţia a atins praguri atât de înalte, încât la data de 12 octombrie 1939, consiliul orăşenesc din French Lick, din statul Indiana, a dat un decret prin care autorităţile erau obligate să echipeze toate pisicile negre cu clopoţei şi să se asigure că acestea le vor purta în următoarele 24 de ore. Astfel, locuitorii puteau evita animalele şi scăpau de ghinion.

Superstiţii de vineri 13

 1. Rămâi veșnic tânăr și vei scăpa de boli dacă ai în buzunar o ghindă
 2. Nu mânca salata verde dacă vrei să faci copii
 3. Nu mesteca gumă noaptea, vei muri de la o vârstă fragedă.
 4. Nu oferi niciodată mănuși cadou. Dacă vrei să faci cadou cuiva mănuși, ai grijă să primești și tu ceva în schimb, altfel veți avea ghinion amândoi.
 5. Evită caprele. Potrivit superstiției, dacă o capră te privește, vei avea un an plin de ghinion.
 6. Dacă ți se ridică fusta, vei primi cadou o rochie nouă. Dacă atunci când stai jos sau când mergi ți se ridică fusta, vei primi în dar o rochie nouă.
 7. Dacă se așterne tăcerea în timpul unei discuții cu partenerul, un înger vă veghează

Din bătrâni se spune că, atunci când doi oameni tac, un înger are grijă de ei.

 1. Mănâncă struguri la miezul nopții pentru a avea noroc tot anul
 2. Nu te duce la spital decât într-o zi de miercuri.Dacă te duci la spital într-altă zi decât miercurea, nu îți vei rezolva problemele.
 3. Dacă îți taie calea o pisică neagră, vei avea trei ani de ghinion. Trebuie să faci trei pași înapoi pentru a scăpa de acest blestem.
 4. Bagă mâinile în buzunar atunci când treci pe lângă un cimitir, pentru ca părinții tăi să fie sănătoși mereu.
 5. Dacă o pasăre și-a făcut nevoile pe tine, vei ajunge bogat. Dacă o pasăre și-a făcut nevoia pe tine, o să ai succes pe plan financiar.
 6. Păstrează în casă o bucată de cocă în formă de cruce

Vineri 13 în istorie:

– Pe 13 octombrie 1307, regele Philip al IV-lea al Franţei a torturat sute de călugări, acuzându-i de erezie.

– Compozitorul Gioachino Rossini se temea de numărul 13 şi de ziua de vineri. Ironia sorţii, el a murit fix într-o zi de vineri 13, în noiembrie 1868.

– Regizorul de filme horror Alfred Hitchcock s-a născut într-o zi de vineri 13, în septembrie 1899.

Să fie vineri 13 şi să îţi mai taie calea şi o pisică neagră este culmea ghinionului. De aceea, în 13 octombrie 1939, care a picat într-o zi de vineri, pisicile negre dintr-un orăşel din Indiana (SUA) li s-au pus clopoţei pentru a putea fi astfel evitate.

– Pe 13 septembrie 1940, Palatul Buckingham a fost bombardat de nazişti, la ordinul lui Adolf Hitler.

– Vineri, 13 noiembrie 1970 a adus cu ea o adevărată tragedie în Bangladesh, unde peste 30.000 de oameni au murit în urma unei furtuni.

– În 13 octombrie 1972, dată care a picat tot într-o zi de vineri, avionul care transporta echipa de rugby a Uruguayului s-a izbit de Anzii Cordilieri. Toţi pasagerii au murit.

– Pe 13 martie 1992, în Turcia s-a produs un cutremur de 7,4 grade pe scara Richter, în care au murit 2.000 de oameni, iar 50.000 au rămas fără locuinţe.

– În 1996, pe 13 septembrie, vinerea, a fost ucis rapperul Tupac Shakur.

– Vineri, 13 august 2010, un băiat de 13 ani a fost ucis de fulger în SUA. Nenorocirea s-a întâmplat la ora 13.13.

error: Conţinut protejat !!